Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είπε ακόμα ότι θα υπάρξει οικονομική και ηθική στήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «επαναλαμβάνω δημόσια τη συγγνώμη μου στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια,αλλά κυρίως προσωπικά » και υπογράμμισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη.

Η τεχνολογία θα μας είχε βοηθήσει να αποτρέψουμε το αδιανόητο, σημείωσε και είπε ότι θα λειτουργεί σε λίγους μήνες το σύστημα τηλεδιοίκησης επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό.

Τόνισε ότι «όλοι φταίμε» ενώ όπως είπε τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα ενώ είπε ότι θα υπάρξει άμεση δρομολόγηση ενεργειών για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων μας.

Ακούγοντας τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας ένιωσα ντροπή και οργή είπε ο πρωθυπουργός. « Στόχος είναι αυτά τα συναισθήματα να μετατραπούν σε δημιουργική δράση» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των παρεμβάσεων πλαίσιο έκανε λόγο για οικονομική και ηθική στήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Τόνισε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχουν δυο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια. Ακόμα αναφέρθηκε στην άμεση αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για καταστροφές και κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοικησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα τόνισε την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης λέγοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι, το ίδιο και οι γονείς τους, ανέφερε προσθέτοντας όμως ότι «είναι σημαντικό να δώσουμε χώρο στη θλίψη, αλλά όχι να γίνει σπίθα νέου διχασμού».

Ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος και για τα θέματα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης πρόκειται να ενημερώσει για την αυτοψία που έκανε σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη σε υποδομές, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο πρωθυπουργός είχε χθες Τετάρτη (8/3/2023) σειρά επαφών με Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες – τεχνοκράτες που έφτασαν στην Αθήνα μετά το αίτημα για παροχή τεχνογνωσίας που είχε υποβάλλει ο ίδιος στην πρόεδρο της Κομισιόν και παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την αναβάθμιση υποδομών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επικοινωνία με τον Καγκελάριο Σολτς, ζήτησε παροχή τεχνογνωσίας και από τη Γερμανία, η οποία έχει βιώσει μεγάλα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στο παρελθόν.

ertnews.gr