«Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Στην αφετηρία της νέας νομοθετικής περιόδου θέλω να εκφράσω την ακλόνητη θέλησή μου η νέα διακυβέρνηση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προσδοκίες των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλές εξωγενείς κρίσεις. Τις αντιμετωπίσαμε και παράλληλα υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτό επιβραβεύτηκε από τους πολίτες, οι οποίες όμως ζήτησαν μεγάλες αλλαγές. Δεν έχω δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους, συμπλήρωσε.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας, είπε αν και παραδέχτηκε ότι ο τόπος κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις δεκαετιών.

Στους οικονομικούς στόχους έθεσε:

Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους
Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου
Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας
Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027
Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% στην επόμενη τετραετία
Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ
Μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων και στοχευμένες δράσεις σε έκτακτες συνθήκες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται το market pass για τους επόμενους μήνες. Καθιερώνεται το youth pass από το Σεπτέμβριο. Σε μόνιμη βάση από αρχές 2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις (σ.σ. έμφαση θα δοθεί σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης). Παράλληλα αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα.

Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση να υπάρξει αύξηση αφορολόγητου 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά και την μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται η απαλλαγή από συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με νόμο θα καθιερωθεί η κοστολόγηση από ανεξάρτητο φορέα των προγραμμάτων των κομμάτων.

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά δήλωσε ότι τέλη του χρόνου θα παίρνουν στήριξη από το πλεόνασμα ανάπτυξης. Οσοι δε συνταξιούχοι εξακολουθούν να εργάζονται δεν θα βλέπουν μείωση σύνταξης κατά 30%. Τέλος σημείωσε ότι η αύξηση των συντάξεων την επόμενη χρονιά θα ξεπερνά το 3%.

Στο πακέτο παροχών προσέθεσε ότι από το 2024 θα μειώνονται σταδιακά τα τεκμήρια, ενώ θα υποχωρήσουν κατά μια μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

euro2day.gr