Την ηρωική γενιά του 1821 που μέσα στο κλίμα της σκλαβιάς διατήρησε άσβεστη τη φλόγα του αγώνα και έκανε πράξη το όνειρο για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, ετοιμάζεται να τιμήσει ο Βόλος και η Μαγνησία, με την καθιερωμένη παρέλαση στην παραλία του Βόλου, την ερχόμενη Δευτέρα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και την κυβέρνηση στον Βόλο θα εκπροσωπήσει η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή. Νωρίτερα, στις 11 το πρωί, θα γίνει επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνατίου και στις 11:30 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Στην παρέλαση, στο πολιτικό μέρος, αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 3.500 άτομα, εκ των οποίων οι 3.000 μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και μέλη πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του νομού.

Χθες, στο Ηρώο, έγινε η μαθητική κατάθεση στεφάνων, μετά τις σχολικές γιορτές, με τους μαθητές και εκπροσώπους της Πολιτείας να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για την εθνική επέτειο που συνεχίζει να εμπνέει 200 και πλέον χρόνια μετά.

«Τα παιδιά μας αλλά και όλοι οι Ελληνες σήμερα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και μαζί να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο για την πατρίδα μας», το μήνυμα που έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου.

«Οι μαθητές εξακολουθούν να εμπνέονται από τους ήρωες του ’21 και τα ιδανικά και καλούνται να πορευτούν και οι ίδιοι με αξίες όπως η ελευθερία, η ενότητα, η ισότητα, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας Βόλου, Γεωργία Μποντού Τοκαλή.

«Αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι», σημείωσε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος, ενώ ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, μίλησε για «ένα θαύμα που συντελέστηκε το 1821 και το οποίο εξακολουθεί και σήμερα, 200 και πλέον χρόνια μετά, να εμπνέει τη μαθητιώσα νεολαία».

Ο κεντρικός εορτασμός

Στη μαθητική κατάθεση στεφάνων, ξεχωριστή ήταν η παρουσία του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, που φέτος ανέλαβε για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τον κεντρικό εορτασμό για την 25η Μαρτίου 1821.

«Θέλουμε να μην ξεχαστεί τι έκαναν οι πρόγονοί μας για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι», ανέφερε ο μαθητής του σχολείου, Αχιλλέας Γκουρούσης.

«Τιμούμε τους ήρωες που αγωνίστηκαν για ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος. Νιώθουμε υπερηφάνεια και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διατήρηση της ελευθερίας», είπε από την πλευρά της η μαθήτρια Αννα Μαρία Φραντζή.

«Είναι σημαντικό και όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τους αγώνες που έκαναν εκείνοι οι άνθρωποι για την απελευθέρωση της πατρίδας μας», ανέφερε τέλος, η μαθήτρια Φωτεινή Αδαμοπούλου.

Eλένη Χάνου (Ταχυδρόμος)