Τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών άρχισαν να βγάζουν από σήμερα οι αγρότες της Καρδίτσας, δίνοντας το σύνθημα κλιμάκωσης του αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Οι αγρότες της Καρδίτσας, τονίζουν ότι ο αγώνας που δίνουν αφορά την επιβίωσή τους, καθώς 3 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης  και τα προβλήματά τους μεγαλώνουν. 

Σε ανακοίνωσή της η  Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας,  αναφέρει μεταξύ  άλλων ότι «αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουν πάρει ακόμα έστω τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση όπως και τα 2.000 και 4.000 ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο, μένουν σε ακατάλληλα σπίτια, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει με την οριστική στέγαση, αντιμετωπίζουν ζητήματα υγιεινής – διατροφής, ακατάλληλο πόσιμο νερό, ενώ το Κέντρο Υγείας Παλαμά ουσιαστικά εξακολουθεί να μη λειτουργεί και πολλά ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή τους έχουν εναποτεθεί στην ατομική ευθύνη.

Όσο για τις προκαταβολές του ΕΛΓΑ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πλημμυροπαθών αγροτών, για κάποια προϊόντα, αφήνουν την πικρή γεύση της αδικίας σε πολλούς συναδέλφους μας. Άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες και ο καθένας να πάρει αυτό που δικαιούται από τις προκαταβολές με βάση την καλλιέργεια του και την ζημιά που είχε. Το χειρότερο όμως είναι ότι το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτει ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, είναι πολύ μικρή και απέχει πάρα πολύ από αυτό που ζητάμε ως αγροτικό κίνημα. Με τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, αναγκάσαμε την κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους "κόφτες" που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μειώσει τις αντιδράσεις. Όμως στο ΦΕΚ φαίνεται ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος. Π.χ. για το βαμβάκι που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια στον νομό, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 340 κιλά/στρ.*0,53 ευρώ=180,2 ευρώ/στρ».

Σε δηλώσεις του ο  Κώστας Τζέλλας, σημείωσε: «Καλούμε τις επόμενες μέρες να βγουν κι άλλα τρακτέρ στις πλατείες. Αν οι πλατείες των χωριών βουλιάξουν θα έχουμε σίγουρα κέρδη όπως έχει αποδειχθεί και παλιότερα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την ερήμωση της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε να παραμείνουμε στον τόπο μας να παραμείνει η ύπαιθρος ζωντανή και να φέρουμε πίσω και νέους ανθρώπους στη δουλειά και του αγρότη και του κτηνοτρόφου και του μελισσοκόμου».

Αιτήματα επιβίωσης

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν:  

-- Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθήκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

-- Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κ.λπ. και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

-- Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-- Να βρεθούν χώροι κατοικίας για τους ανθρώπους που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.

-- Να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, TOEB, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος τράπεζες -εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο.

-- Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες.

-- Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

-- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού και των άλλων TOEB.

-- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

902.gr