Πλήγμα σε κομβόι ασθενοφόρων σκότωσε πολλούς ανθρώπους κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου AFP μετέδωσε ότι είδε πολλά πτώματα δίπλα σ' ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο. Πλάνα δείχνουν ματωμένες γυναίκες και παιδιά στο έδαφος.

Η Χαμάς λέει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινό πύραυλο. Αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε αργότερα ότι πράγματι ένα από τα αεροσκάφη του χτύπησε ένα ασθενοφόρο το οποίο -όπως εκτίμησαν οι στρατιώτες- χρησιμοποιούνταν από μονάδα της Χαμάς κοντά στη θέση τους στη ζώνη μάχης.

Ανέφερε ότι αρκετοί μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν, ενώ επισήμανε ότι έχει πληροφορίες πως η οργάνωση χρησιμοποιεί ασθενοφόρα για τη μεταφορά μαχητών και όπλων.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το κύριο κέντρο διοίκησης της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Σίφα, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Τα ασθενοφόρα μετέφεραν 15 με 20 βαριά τραυματίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας Al-Qudra.

Οι ασθενείς κατευθύνονταν προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφας, προκειμένου μέσω Αιγύπτου να αναζητήσουν θεραπεία στο εξωτερικό, μεταδίδει το Al Jazeera.

«Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, ενημερώσαμε όλο τον κόσμο, ότι επρόκειτο για ιατρική μεταφορά», είπε ο Al-Qudra.

Ισραηλινό drone χτύπησε την πύλη του νοσοκομείου Αλ Σίφα, το οποίο νοσηλεύει πάνω από 5.000 ασθενείς και παράλληλα φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους στις αυλές του, γράφει το Al Jazeera.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπλίνκεν: «Ανθρωπιστικές παύσεις» για να απελευθερωθούν όμηροι

Φρικιαστικές εικόνες από την επίθεση της Χαμάς έδειξαν οι Ισραηλινοί στον Αντονι Μπλίνκεν, όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου μετά τις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι εργάζεται για να αποφύγει κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή αλλά ξεκαθάρισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα απαντούν σε τυχόν επιθέσεις που δεχτούν.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για προστατεύσουμε τους Παλαιστίνιους αμάχους. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά έχει σημασία το πώς το κάνει, σημείωσε. Υποστήριξε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνουν τις συνέπειες. Εδωσα έμφαση στο ότι η προστασία των Παλαιστινίων δεν πρέπει να περιοριστεί στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Οχθη, συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα αλλά και στο να υπάρξουν «παύσεις» στις επιχειρήσεις. Τόνισε δε ότι έχει σημασία αυτές οι «παύσεις» να συνδυαστούν με την προσπάθεια να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Είπε ότι το βλέπει ως τρόπο να φτάσει περισσότερη βοήθεια στους ανθρώπους και επίσης ως τρόπο να δημιουργηθεί ένα «καλύτερο περιβάλλον», που θα επιτρέψει να απελευθερωθούν οι όμηροι. Οι συζητήσεις για το θέμα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Για τον Αντ. Μπλίνκεν μεγάλη σημασία έχει να προωθηθεί και μια μακροπρόθεσμη λύση, η οποία θα εντάσσεται στη λογική των «δύο κρατών».

Η γραμμή Νετανιάχου

Απορρίπτει οποιαδήποτε προσωρινή διακοπή του αγώνα κατά της Χαμάς που δεν περιλαμβάνει «την απελευθέρωση των ομήρων» ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή ήταν η θέση που διατύπωσε στη συνάντηση με τον Αντ. Μπλίνκεν ενώ παράλληλα ανέφερε ακόμη ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα».

Ο Νετανιάχου λέει ότι οι εχθροί του Ισραήλ έχουν στόχο να καταστρέψουν τη χώρα και θα αποτύχουν. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη νίκη», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει «να καταστρέψουμε τη Χαμάς, [και να επιτύχουμε] την επιστροφή των ομήρων και την αποκατάσταση της ασφάλειας για τους πολίτες και τα παιδιά μας».

Ο ίδιος επαινεί τους γενναίους στρατιώτες του Ισραήλ, λέγοντας ότι σκοτώνουν τρομοκράτες «όλο το εικοσιτετράωρο» στη Γάζα, με στενή συνεργασία μεταξύ των χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων του IDF.

Προειδοποίησε δε τους «εχθρούς του Ισραήλ στο βορρά» να μην κάνουν το λάθος της κλιμάκωσης του πολέμου. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο θα σας κοστίσει αυτό» σημείωσε.

euro2day.gr