Ένα τρίτο κυβερνητικό σενάριο, πέραν της αυτοδύναμης κυβέρνησης ή της κυβέρνησης συνεργασίας, έριξε εμμέσως χθες στο τραπέζι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι η ΝΔ μπορεί να συγκροτήσει πλειοψηφική κυβέρνηση με τη συμμετοχή βουλευτών από άλλα κόμματα.

Στον απόηχο των δημοσκοπήσεων που προβλέπουν ότι η αυτοδυναμία δεν θα επιτευχθεί ούτε στις δεύτερες κάλπες αλλά και της πρόσφατης δημόσιας διαφοροποίησης του Ανδρέα Λοβέρδου από το «όχι» του Νίκου Ανδρουλάκη σε κυβέρνηση υπό Μητσοτάκη ή Τσίπρα, ο πρωθυπουργός άφησε χθες υπαινιγμούς για την πιθανότητα να σχηματίσει η ΝΔ κυβέρνηση με τη βοήθεια βουλευτών από άλλους πολιτικούς χώρους.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό-, είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν, τελικά, να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στον δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει» είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στη Φθιώτιδα στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις για κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία.

Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει κυβέρνηση «κουρελού»

Όπως αναμενόταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αντιμετώπισαν θετικά το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης μέσω μεταγραφών και καταλόγισαν στον κ. Μητσοτάκη ότι απεργάζεται σενάρια κυβερνήσεων «αποστασίας». Πιο συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι περιγράφει «αυτό που ονομάζουμε κυβερνήσεις κουρελού, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα και μάλιστα το προαναγγέλλει». «Μάλλον αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όρο και προϋπόθεση για μια κυβέρνηση βιώσιμη και μακράς πνοής. Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία σε αποστασίες και μακρά παράδοση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας» σχολίασε επικριτικά σε συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας.

ΠΑΣΟΚ: Το 2023 δεν είναι 1965

Σε ακόμη πιο υψηλό τόνο το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής διαμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι δεν επαναληφθούν τα «Ιουλιανά» του 1965 και οι αποκαλούμενες κυβερνήσεις «αποστασίας» όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Μετά το χέρι -χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως, το 2023 δεν είναι 1965» τόνισε το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής και πρόσθεσε απευθυνόμενο στον κ. Μητσοτάκη: «να είναι σίγουρος πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις».

ΚΚΕ: Η σεναριολογία δεν έχει σχέση με τις ανάγκες του λαού

Από την πλευρά του το ΚΚΕ δήλωσε ότι η “σεναριολογία” των τελευταίων ημερών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ανάγκες του λαού. «Το κρίσιμο για το λαό δεν είναι να επιλεγεί ένα ακόμη κυβερνητικό “σενάριο”, με τους γνωστούς πρωταγωνιστές και κυρίως με τη γνωστή κατάληξη. Το κρίσιμο είναι τα αστικά κόμματα που θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση να είναι -όσο γίνεται- πιο αδύναμα να περάσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους και ταυτόχρονα να είναι δυνατός ο λαός, πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό» συμπλήρωσε ο Περισσός.

Mιχάλης Χατζηκωνσταντίνου - naftemporiki.gr