Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημερώνει τους κατόχους ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων πως η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων, ξεκίνησε από σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου.
Η διαδικασία της ανάρτησης πραγματοποιείται πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Επισημαίνεται ότι λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πλημμύρες από την πρόσφατη κακοκαιρία Daniel στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας θα ληφθεί μέριμνα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν εμπρόθεσμα την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους.
Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να ελέγξουν:
• Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας).
• Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα).
Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια. Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.
Τα Προσωρινά Κτηματολογικά Διαγράμματα και οι Προσωρινοί Κτηματολογικοί Πίνακες θα αναρτηθούν στο Γραφείo Κτηματογράφησης και θα παραμείνουν αναρτημένα επί δύο μήνες. Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί εντός της προθεσμίας των δύο μηνών να υποβάλει αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων κατά των στοιχείων της Ανάρτησης ηλεκτρονικά μέσω των «Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών» του Ελληνικού Κτηματολογίου στο www.ktimatologio.gr, ή στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού. Για τους κατοίκους αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο η αντίστοιχη προθεσμία είναι τέσσερις μήνες. Ειδικά, για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την 12-4-2024. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις.
Από την έναρξη της ανάρτησης τίθενται σε ισχύ οι διατυπώσεις του άρθρου 5 του Ν. 2308/1995 (που αφορούν στη σύνταξη συμβολαίων, στη συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου και στην καταχώριση οποιασδήποτε πράξης στο Υποθηκοφυλακείο).

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας περιοχών

Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας
Καλλικρατικός Δήμος Αλμυρού: Όλοι οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ.
Καλλικρατικός Δήμος Βόλου – Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Αϊδινίου, Γλαφυρών, Μικροθηβών, Σέσκλου.
Καλλικρατικός Δήμος Νοτίου Πηλίου – Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Αργαλαστής, Λαύκου, Μετοχίου, Μηλίνης, Προμυρίου, Τρικερίου.
Καλλικρατικός Δήμος Ρήγα Φεραίου: Όλοι οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ.

Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων
Καλλικρατικός Δήμος Σκοπέλου – Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Γλώσσης, Κλήματος, Σκοπέλου.
Το Γραφείο Κτηματογράφησης βρίσκεται στο Πανθεσσαλικό στάδιο (αίθουσες κτηρίου 24, 1Τ 453, 53Α, 1Τ 461), Σταδίου 90 στη Νέα Ιωνία. Ε-mail: info@ktimatologio-magnisias.gr (μόνο για πληροφορίες), τηλέφωνο: 2421025288 (για πληροφορίες και ραντεβού).
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 08.30 – 16.30 και κάθε Τετάρτη 08.30 – 20.00.

e-thessalia.gr