Ανακοινώνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία τα ονόματα των προσώπων εκείνων που θα στηρίξει για περιφερειάρχες στις συνολικά 13 περιφέρειες της χώρας, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γνωστοποιήσει και τα άτομα που θα επιλέξει να δώσει το «χρίσμα» για τους υποψήφιους δημάρχους.

Από την Πειραιώς είναι σαφής και πολύ συγκεκριμένος ο στόχος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης και 15ης Οκτωβρίου που δεν είναι άλλος από την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος στο σύνολο των 13 περιφερειών κάτι το οποίο δεν είχε καταφέρει στις τοπικές του 2019.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει τις 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας χάνοντας μόνο την Κρήτη, όπου εκλέχθηκε ο υποψήφιος που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και το Βόρειο Αιγαίο όπου επικράτησε ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο Κώστας Μουντζούρης. Το νέο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί δίνει βάσιμες ελπίδες στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ να επιδιώξει αυτή τη φορά την επικράτηση των υποψηφίων της και στις 13 Περιφέρειες, παρά τις ιδιαιτερότητες που έχουν πάντα οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας για περιφερειάρχες στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου

Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας στις 10, τα ήδη υπάρχοντα πρόσωπα στις θέσεις αυτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι με την στήριξη της ΝΔ διεκδικώντας μάλιστα πολύ σοβαρά την επανεκλογή τους από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Πρόκειται για τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, τον Γιώργο Πατούλη στην Αττική, τον Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, τον Νεκτάριο Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα, τον Φάνη Σπανό στη Στερεά Ελλάδα, τον Χρήστο Μέτιο στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, τον Γιώργο Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία, τον Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ήπειρο και τον Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο. Δεύτερη θητεία θα διεκδικήσει στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Ρόδη Κράτσα, παρότι είχαν ακουστεί διάφορα ονόματα το προηγούμενο διάστημα, όπως της Άντζελας Γκερέκου ή του βουλευτή Κέρκυρας Στέφανου Γκίκα.

Σε ότι αφορά την περιφέρεια Πελοποννήσου εκεί δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα ο νυν Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος κατά την διάρκεια της θητείας του δημιούργησε αρκετές προστριβές σε τοπικό επίπεδο. Το χρίσμα της γαλάζιας παράταξης έλαβε ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, Δημήτρης Πτωχός.

Στην Κρήτη η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη διευρύνοντας την απήχηση της στους κεντρώους ψηφοφόρους και αποδεικνύοντας την πολιτική της κυριαρχία.

Στο Βόρειο Αιγαίο απέναντι στον νυν Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη θα βρεθεί με τη στήριξη της ΝΔ ο πρώην υπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Οι υποψηφιότητες για Δημάρχους από το Μέγαρο Μαξίμου

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πειραιώς για την διεκδίκηση των δήμων δεν διατίθεται να δώσει χρίσμα, κάτι το οποίο ακολούθησε και στις προηγούμενες τοπικές εκλογές με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια, όπως στο δήμο Αθηναίων που η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Επίσης στη Θεσσαλονίκη θεωρείται δεδομένη αυτή τη φορά η στήριξη στον Κώστα Ζέρβα όπως και στον Πειραιά στον νυν δήμαρχο Γιάννη Μώραλη.

Σε ότι αφορά την Πάτρα δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση, αλλά ακούγονται τα ονόματα του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ Κωνσταντίνου Σβόλη. Στην Λάρισα η ΝΔ θα στηρίξει τον δικηγόρο Θανάση Μαμάκο και στο Ηράκλειο είναι πολύ πιθανό να δώσει στήριξη στον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ και γενικό γραμματέα Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Καραμαλάκη.

vradini.gr