Αυστηρό μήνυμα προς τους υπουργούς του εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο. Με αφορμή προφανώς και δηλώσεις και συμπεριφορές στελεχών της κυβέρνησης -και όχι μόνο- με φόντο τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε εμμέσως τη δυσφορία του, υπενθυμίζοντας με νόημα μια λαϊκή ρήση, την οποία κάλεσε όλους να ακολουθήσουν πιστά:

«Πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό πριν μιλήσουμε, καλό είναι να το έχουμε όλοι υπόψη». Όπως είπε, «ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξη τις ελπίδες της κοινωνίας» και ζήτησε απ’ όλους «προσήλωση στους στόχους και επικοινωνία χωρίς ακρότητες και έπαρση».

Αναφορικά με τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι κάλπες έκριναν πρόσωπα και συμπεριφορές», ωστόσο έκανε θετική αποτίμηση, καθώς, όπως είπε, «το πολιτικό συμπέρασμα βγήκε την πρώτη Κυριακή και οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη στη Νέα Δημοκρατία». Επανέλαβε δε τη βούλησή του η κυβέρνηση να συνεργαστεί με όλους τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους.

«Οι εκλογές τελείωσαν και νομίζω ότι οι πολίτες κουράστηκαν από τις συνεχείς εκλογικές διαδικασίες. Αυτό που δεν σταματά, είναι η ανάγκη να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Δεν σκεφτόμαστε τις κάλπες που πέρασαν, ούτε τις ευρωεκλογές», σημείωσε.

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για αυτό που συνέβη σε νοσοκομείο της Γάζας και τόνισε την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί τι έχει συμβεί. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι το Σάββατο θα βρεθεί στο Κάιρο, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει στην κρίση στη Μέση Ανατολή και θα επιμείνει στην αυστηρή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων».

Στο χθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο, όπως είπε, επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στο Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και έχοντας ως πρώτο μέλημα την προστασία των αμάχων στη Γάζα και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ως Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «θέση μας είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί κλιμάκωση και πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια στην Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην ακριβή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».

euro2day.gr