Δώδεκα μέρες πριν από τις κρίσιμες κάλπες της 21ης Μαΐου, στη ΝΔ κορυφώνουν τις κινήσεις για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης του κόμματος. Για το σκοπό αυτό και στο… όνομα της ενότητας της παράταξης, η «όλη ΝΔ» έχει δώσει για το απόγευμα ραντεβού στο Ζάππειο, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης και την επέτειο ένταξης της χώρας μας την ΕΟΚ. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και -κατόπιν πρωτοβουλίας του- οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Βούληση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αναδείξει την ενιαία φωνή που εκπέμπεται απ’ όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες της ΝΔ με φόντο τις εκλογές και παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις έχουν κατά καιρούς υπάρξει.

«Οι σχέσεις μου και με τους δύο είναι πολύ καλές. Και πραγματικά χαίρομαι, γιατί έχουμε στην παράταξή μας δύο πρώην Πρωθυπουργούς οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του, νομίζω εισφέρουν με σημαντική εμπειρία και με τους οποίους μπορώ να συνομιλώ άνετα και να μου πουν με θάρρος τη γνώμη τους», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσδοκά δηλώσεις στήριξης από τους προκατόχους του.

Από την πλευρά τους, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να πραγματοποιήσουν ομιλίες με σαφές ευρωπαϊκό στίγμα, αλλά και ξεκάθαρες αναφορές για τη συμβολή της παράταξης στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, καθώς και στη σταθερότητα του τόπου.

Ο κ. Καραμανλής θα δώσει το παρόν και στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη την άλλη εβδομάδα, ενώ ο κ. Σαμαράς βρέθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό κατά την προ ημερών περιοδεία του στη Μεσσηνία.

Στη σημερινή εκδήλωση είναι προσκεκλημένοι οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και επίτροποι στην Ε.Ε. που ανήκουν στη ΝΔ, καθώς και οι 26 πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

«Είναι σημαντική αυτή η εκδήλωση, διότι υπενθυμίζει την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη της Νέας Δημοκρατίας. Διότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αυτός ο οποίος ενέταξε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κόντρα τότε στο λαϊκισμό της εποχής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα φτάσει μέχρι τις εκλογές επιμένοντας στον προγραμματικό λόγο και το θετικό αφήγημα.

«Και από την Eurostat»

Εντύπωση εξάλλου προκάλεσε στα κυβερνητικά στελέχη η ανοιχτή επιστολή του πρώην υπουργού, Αλέκου Παπαδόπουλου, στους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τον «εξωραϊσμό της δημοσιονομικής κατάστασης».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος «οφείλει να καταλάβει ότι τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν ανακοινώνονται μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά πιστοποιούνται και από την Eurostat, που επισημαίνει ανάμεσα στ’ άλλα ότι η χώρα μας είχε την μεγαλύτερη πτώση στον λόγο χρέους προς Α.Ε.Π. στην Ε.Ε. το 2022. Η ταχύτατη πτώση χρέους σε σχέση με το Α.Ε.Π. δεν αμφισβητείται ούτε από το Δ.Ν.Τ.», σημειώνουν και προσθέτουν: «Εκτός και αν ο κ Παπαδόπουλος, αμφισβητεί τους υπολογισμούς των διεθνών οργανισμών που κάθε άλλο παρά έχουν λόγους να κάνουν τα “στραβά μάτια” στην Ελλάδα όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν».

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, σύμφωνα με το γαλάζιο στρατόπεδο, είναι ρεαλιστικό και κοστολογείται 9 δισ. σε ορίζοντα τετραετίας. Παράλληλα, όπως τόνισε από την Άρτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «κάθε χρόνο το πλεόνασμα πάνω από τους στόχους μας το επιστρέφουμε στην κοινωνία και οι πρώτοι που θα το καρπωθούν και το 2023 θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, και τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε υψηλό καθεστώς ευαλωτότητας. Αυτοί που δικαιούνται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οι ανάπηροι συμπολίτες μας».

euro2day.gr