Τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το ζήτημα της ακρίβειας αλλά και οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Βρισκόμαστε στο τέλος ενός δύσκολου χρόνου με πολλές προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Ο χρόνος κλείνει με θετικά νέα για την οικονομία είναι αισιόδοξο ότι o Economist ανακήρυξε την Ελλάδα ως τη χώρα της χρονιάς, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού να αφήσει πίσω τα χρόνια της κρίσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Αυτό μας οπλίζει με αισιοδοξία ώστε να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε πάρει ισχυρή λαϊκή εντολή να υλοποιήσουμε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ιστορική μεταρρύθμιση», που – όπως είπε – άργησε αρκετά χρόνια να υλοποιηθεί στη χώρα μας.

«Όμως οι συνθήκες πια είναι ώριμες και πιστεύω ότι θα στηριχθεί από την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση αυτή συνοδεύεται από ακόμη πιο τολμηρές αλλαγές για τη λειτουργία του δημοσίου πανεπιστημίου που στηρίζουμε με όλα τα μέσα. Οι προδιαγραφές που θα τεθούν για τα μην κρατικά πανεπιστήμια θα είναι εξαιρετικά υψηλές» διαβεβαίωσε και πρόσθεσε:

«Θελουμε να αναβαθμίσουμε συνολικά την ανώτατη παιδεία στη χώρα μας και δεν θα επιτρέψουμε αυτή η απελευθέρωση να μετατραπεί ουσιαστικά σε μία συνηθισμένη οικονομική δραστηριότητα, δεν είναι αυτός ο σκοπός της μεταρρύθμισης».

«Πρώτο πρόβλημα η ακρίβεια – Η προσοχή στους πιο αδύναμους»

Επισήμανε ακόμη πως «η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα για την υλοποίηση σημαντικών αλλαγών και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε και τον επόμενο χρόνο».

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως «είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά τα οποία εξακολουθούμε να τα στηρίζουμε».

«Καθώς είναι ημέρες γιορτών η προσοχή μας στρέφεται στην κοινωνία και ειδικά στους πιο αδυνάμους συμπολίτες μας» σημείωσε, θυμίζοντας ότι τον Δεκέμβριο εκταμιεύθηκαν και εκταμιεύονται πάνω από 700 εκατ. ευρώ ως μέτρα στήριξης.

«Οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση»

Διαμήνυσε ακόμη πως οι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. «Δεν είναι δυνατό μία εισαγόμενη κρίση ακρίβειας να είναι ευκαιρία για κερδοσκοπία» είπε.

«Θέλω να συγχαρώ την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως γνωρίζετε επιβλήθηκε ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο σε τράπεζες για εναρμονισμένες πρακτικές. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι όλοι οι θεσμοί του κράτους, οι Ανεξάρτητες Αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να λειτουργήσουν ώστε να εξασφαλίσουν ότι η αγορά και ο ανταγωνισμός λειτουργούν απρόσκοπτα προς όφελος του πολίτη» ανέφερε.

naftemporiki.gr