Μετά το πρόστιμο ύψους 500 ευρώ που επιβλήθηκε στις 25 Μαρτίου, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Βόλου, σε 79χρονο, ο οποίος δεν διέθετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, κατά τη διάρκεια καύσης σε υπολείμματα καλλιεργειών, στην περιοχή Νέας Αγχιάλου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά, άλλα τρία διοικητικά πρόστιμα, ήρθαν να προστεθούν σε άλλες τρεις περιπτώσεις.

Ειδικότερα, διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, επιβλήθηκε 1η Απριλίου, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Βόλου, σε 35χρονο, ο οποίος δεν διέθετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, κατά τη διάρκεια καύσης σε υπολείμματα καλλιεργειών, στην Ν. Αγχίαλο, ενώ την ίδια ημέρα, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Κ. Αλοννήσου, σε 46χρονο αλλοδαπό, οποίος δεν διέθετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, κατά τη διάρκεια καύσης σε υπολείμματα καλλιεργειών, στην περιοχή Βότση στην Αλόννησο.

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, επιβλήθηκε επίσης χθες από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Βόλου, σε άνδρα, ο οποίος δεν διέθετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, κατά τη διάρκεια καύσης σε υπολείμματα καλλιεργειών, στον «Κίσσο», του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και στο οποίο επιχείρησαν οχήματα από την Π.Υ. Βόλου και το Π.Κ. Αργαλαστής.

Στο μεταξύ φωτιά ξέσπασε χθες το απόγευμα σε υπολείμματα καλλιεργειών στην Αμαλιάπολη. Στο σημείο επιχείρησαν πέντε οχήματα του Π.Κ. Δρυμώνα με 10 πυροσβέστες που έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Υπενθυμίζεται γι ακόμη μία φορά ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη, “οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση φωτιάς και να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, τα οποία συμβάλλουν είτε στην ελαχιστοποίηση πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, είτε στην άμεση και ευχερέστερη καταστολή της”. Η Πυροσβεστική Διάταξη και εκτός αντιπυρικής περιόδου (01/11- 30/4 επομένου έτους) και όσοι εκτελούν υπαίθριες αγροτικές εργασίες με τη χρήση πυρός θα πρέπει να ακολουθούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Επισημαίνεται ότι, επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων της παρ. 1 κατά τη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου εκάστους έτους έως και την 30η Απριλίου του επομένου έτους, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις και τα προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας. Μεταξύ άλλων, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά τη 12η μεσημβρινή), για τον δείκτη επικινδυνότητας ή σε ημέρες που δεν υφίσταται δείκτης επικινδυνότητας για τις αναμενόμενες τοπικές καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης. Η διενέργεια καύσης πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες μέχρι τη 10η πρωινή, και αποφεύγεται, όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.

e-thessalia.gr