Την έντονη ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών έχουν προκαλέσει τα πολλαπλά κρούσματα του ιού κοξάκι και στη Μαγνησία. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος αναφέρει ότι η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από περιστατικά λοιμώξεων από τον ιό κοξάκι.

«Είχαμε αρκετό καιρό να αντιμετωπίσουμε περιστατικά με κοξάκι, αλλά τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες παρατηρείται μία σχετική έξαρση. Είναι πολλά τα περιστατικά, αλλά δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Το μόνο θέμα με τον συγκεκριμένο ιό είναι ότι είναι πολύ μεταδοτικός, με αποτέλεσμα σε σχολικές δομές και δραστηριότητες εάν ένα παιδί εμφανίσει σύμπτωμα είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά», αναφέρει ο κ. Χαρίτος.

Όπως τόνισε, πρόκειται για έναν εύκολα αναγνωρίσιμο ιό, καθώς οι ασθενείς παρουσιάζουν εξανθήματα στις παλάμες και τις πατούσες, αλλά και κόκκινα στίγματα στο πρόσωπο και τον ουρανίσκο. Ακόμη, σχεδόν πάντα τα συμπτώματα συνοδεύονται από έντονο πυρετό, ενώ μεταδίδεται εύκολα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Όπως τονίζει ο κ. Χαρίτος, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, ώστε σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα να το απομακρύνουν από τις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης νοσημάτων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού εγκαταστάθηκε και λειτουργεί συνδρομικό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

«Η αυξημένη συνδρομική και εργαστηριακή επιτήρηση στην περιοχή έχει συμβάλλει στην διάγνωση λοιμώξεων, που παρουσιάζουν έξαρση κατά την περίοδο του φθινοπώρου και πιθανόν δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ακόμη ότι η κυκλοφορία του ιού coxsackie δεν σχετίζεται με την πλημμύρα.

Μέτρα πρόληψης

Ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση κρούσματος, είναι η απομάκρυνση του κρούσματος από τη σχολική του μονάδα μέχρι την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του και η επισταμένη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής παιδιών, εκπαιδευτικών – προσωπικού του σχολείου.

Επιπρόσθετα, συνιστάται ο καλός αερισμός όλων των χώρων, ο επιμελής καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται και των τουαλετών.

Σημειώνεται ότι δεν ενδείκνυται ως μέτρο πρόληψης να κλείνει η σχολική μονάδα όπου έχει εκδηλωθεί το κρούσμα ή τα κρούσματα.

Συστήνεται, οι γονείς των υπολοίπων παιδιών να ενημερώνονται για την παρουσία κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σε περίπτωση που το δικό τους παιδί εμφανίσει ανάλογα συμπτώματα.

Ιωάννα Μπουροπούλου (taxydromos.gr)