Τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών ξαναβγάζουν οι αγρότες του νομού Καρδίτσας από τη Δευτέρα 15/1 με στόχο τις αμέσως επόμενες ημέρες να στηθεί μπλόκο όπως αποφασίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του ν. Καρδίτσας, ο πρόεδρος κ. Κ. Τζέλλας κάλεσε τους αγροκτηνοτρόφους να συμμετέχουν την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο δημαρχείο παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια κλειστής σύσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου με φορείς της Θεσσαλίας. “Και ζητήσαμε συνάντηση με υπουργούς η οποία δεν έγινε και δεν κληθήκαμε στη σύσκεψη της Πέμπτης. Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Τζέλλας

Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε οτι, “Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι πως τα προβλήματά μας παραμένουν και οι όποιες αποζημιώσεις είναι πολλή πίσω από τις πραγματικές ζημιές που έχουμε υποστεί. Γιατί πέρασαν τέσσερις μήνες και αρκετοί πλημμυροπαθείς : δεν έχουμε πάρει ακόμα τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, όπως και τα 2000 – 4000 ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο, το αρδευτικό δίκτυο να είναι στη πλειοψηφία του καταστραμμένο, έχουμε ζητήματα υγιεινής, ακατάλληλο πόσιμο νερό, ενώ το Κέντρο Υγείας Παλαμά ουσιαστικά εξακολουθεί να μην λειτουργεί και πολλά ζητήματα που αφορούν την επιβίωση μας έχουν εναποτεθεί στην ατομική ευθύνη.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που προωθεί η κυβέρνηση, κινείται στη γνωστή λογική του κόστους – οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση.

Με τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους “κόφτες” που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μειώσει τις αντιδράσεις. Όπως και με την παράταση ενός χρόνου και το 2χρονο πρόγραμμα απονιτροποίησης προσπαθεί να «χρυσώσει» το χάπι των πληρωμών της ΚΑΠ. Ακόμα και αυτά ήταν ξεκάθαρα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων μας και της πίεσης που ασκήσαμε!

Όμως η πρόθεση του Υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος. Π.χ. για το βαμβάκι που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια στο νομό, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 340 κιλά/στρ.*0,53 ευρώ=180,2 ευρώ/στρ. 

Η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Α.Σ. διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα. Αφορολόγητο αγροτικό  πετρέλαιο και μείωση του κόστους παραγωγής. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

ertnews.gr