Συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης (29/11) μέλη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ), του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας, του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας (παράρτημα αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρίες), του Πανελλήνιου Σωματείου Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας – HELLAS EMTKY και της Επιτροπής Αγώνα Καθαριστριών Νοσοκομείου Καρδίτσας συμμετέχοντας στην 48ωρη πανυγειονομική κινητοποίηση.

Η κινητοποίηση σήμερα και αύριο πραγματοποιείται έπειτα από την κήρυξη 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ, στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ για το νομό μας σήμερα από 11 πμ έως τις 3 μ.μ. και πανελλαδικής στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 30 Νοεμβρίου, 11πμ έως 3μμ.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

-Μαζικές προσλήψεις με μια προκήρυξη όλων των κενών θέσεων στις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας, με ανάπτυξη όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

-Την άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Παλαμά, με αποκατάσταση, συντήρηση και ανακαίνιση του κτηρίου.

-Προσλήψεις Διασωστών για πληρώματα ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας

-Να μην υπάρχει καμία συμμετοχή των ασθενών και των ασφαλιστικών τους ταμείων, για Υγεία- περίθαλψη -εξετάσεις – φάρμακα, αλλά να πληρώσει το κράτος.

-Δραστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις εφημερίες με επαναφορά 13ου – 14ου μισθού και άμεση καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων.

-Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας και το ΕΚΑΒ και αύξηση του.

-Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφός τους. Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΕΣΠΑ, ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών). Να επανέλθουν στην εργασία τους όσοι απολύθηκαν.

-Όχι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.

-Δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία – Πρόνοια.

Δηλώσεις των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στην κινητοποίηση

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας κ. Εκτ. Γάζος δήλωσε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής που οδηγεί σε υποστελέχωση των μονάδων υγείας με κενά που δεν καλύπτονται, – μόνο στο Νοσοκομείο Καρδίτσας έχουν μείνει ακάλυπτες 10 θέσεις γιατρών το τελευταίο διάστημα- με συμβάσεις που λήγουν, με εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης να έχουν απολυθεί. « Δεν πάει άλλο, δεν θα το αφήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα « Ζητάμε διπλασιασμό των μισθών μας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, διπλασιασμό του προσωπικού και να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας και εμπορευματοποίησης του αγαθού της Υγείας» υπογράμμισε.

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Δημ. Κωτσαρίδης στις δηλώσεις του τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στο προσωπικό που δεν καλύπτονται με τις προκηρύξεις ενώ και οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελαχιστο τις απώλειες της τελευταίας 10ετίας και την ακρίβεια που καλπάζει. Επισήμανε δε την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία στα βαρεά και ανθυγιεινά, να δοθούν αυξήσεις και να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας.

Για αποσάθρωση του τομέα Υγείας με μεγάλες ελλείψεις σε προωπικό, σε υποδομές και κτιριακά και στο νομό μας έκανε λόγο η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας κ. Π. Μπούτα δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή του Κέντρο Υγείας Παλαμά που στην ουσία, όπως είπε, δεν υπάρχει.

Η νοσηλεύτρια του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων με Αναπηρίες Καρδίτσας (πρώην ΚΕΠΕΠ) κ.Ευαγ. Καλαπανίδα σε δηλώσεις τόνισε ότι ο Τομέας της Πρόνοιας έχει αλλάξει 3 Υπουργεία την τελευταία 10ετία κάτι που δείχνει όως είπε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, κανένα όραμα και κανένας προγραμματισμός, ενώ κυριαρχεί η υποστελέχωση και όλα τα παραπάνω επιβάλλουν τη συμμετοχή του κλάδου στις κινητοποιήσεις.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι άλλων συνδικαλιστικών φορέων όπως ο Πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Απ. Ταξιάρχης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Καπράνας, ο Γ.Γ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ κ. Χρ. Μπέλλος και το μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ κ. Αν. Γκαραγκάνης εκφράζοντάς του στους υγειονομικούς.

Την Πέμπτη (30/11) στις 12 το μεσημέρι στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον προσωρινό χώρο στέγασης του Κέντρου Υγείας Παλαμά (Μουσών Μέλαθρον).

karditsalive.net