Είδαν το βιός τους να χάνεται. Τα σπίτια τους να παραδίνονται στα ορμητικά στοιχεία της φύσης. Και τώρα, αναγκάζονται να γίνουν κλιματικοί πρόσφυγες. Είναι οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης, του πεδινού χωριού της Καρδίτσας.

Η μετεγκατάσταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς το χωριό αποτελεί καταληκτικό σημείο για τους ποταμούς και τα νερά της βροχής. Δεν θα περιμένουμε την επόμενη κακοκαιρία, λένε οι κάτοικοι και ζητούν μετακίνηση πρώτης κατοικίας.

Οι κάτοικοι μετά από δημοψήφισμα κατέληξαν στο σημείο όπου θέλουν να μεταφερθεί το χωριό τους. Κι αυτό βρίσκεται στην περιοχή Καλυβάκια, περίπου 7 χιλιόμετρα μακριά.

Αυτή τη στιγμή στο χωριό έχει μείνει μόνο ένα ζευγάρι: ο κύριος Κώστας και η σύζυγός του, που δηλώνουν ότι δεν έχουν πού να πάνε.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη η Μεταμόρφωση θρήνησε 2 ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια του “Ντάνιελ”, το χωριό επλήγη για τρίτη φορά με τόσο σφοδρό τρόπο, έπειτα από το μακρινό 1953 και το 1994.

Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης είναι 260 κατοίκους, καθώς το χωριό διαθέτει 119 μόνιμες κατοικίες και 46 εξοχικές. Οι κάτοικοι ζητούν την μεταφορά και των 165 κατοικιών με έξοδα της πολιτείας.

Ζητούν, ωστόσο, να μην χάσουν τις περιουσίες τους στο χωριό να φτιάξουν τα σπίτια τους και να κρατήσουν εκεί καλλιέργειες και ζώα.

megatv.com