Απιστία, απάτη, υπεξαίρεση και τοκογλυφία θα διώκονται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, λίγους μήνες αφότου για το ίδιο θέμα τον είχε αδειάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλα τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος θα διώκονται αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση, ενώ στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνονται η απιστία, η απάτη, η υπεξαίρεση, και η τοκογλυφία. Πράγμα που σημαίνει ότι καταργείται το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, όπως προέβλεπε ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας του 2019.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το νομοσχέδιο δεν είχε ανέβει στο opengov.gr για διαβούλευση, συνεπώς δεν είναι σαφής η ακριβής διατύπωση της προωθούμενης διάταξης.

Το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο Γιώργος Φλωρίδης έπειτα από σχετική ερώτηση, δικαιολόγησε τη νομοθετική ρύθμιση που είχε προκαλέσει μια μίνι-κρίση στην κυβέρνηση μόλις πριν από μερικούς μήνες, πετώντας ξανά μερίδιο της ευθύνης στην περίοδο διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και λέγοντας ότι, ναι μεν το 2019 είχε προβλεφθεί ουσιαστικά η ασυλία των τραπεζιτών από διώξεις για τα κακουργήματα της απιστίας και της απάτης, αλλά τότε οι συνθήκες ήταν «εξαιρετικές» και επρόκειτο για «έκτακτη νομοθεσία της χρεοκοπίας». Πλέον, που η χώρα έχει μπει σε «κανονική» περίοδο, αυτή η ασυλία καταργείται.

Τι συνέβη στις προγραμματικές δηλώσεις

Στις αρχές Ιουλίου, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Γιώργος Φλωρίδης είχε προαναγγείλει τις αλλαγές αυτές όσον αφορά το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, κατηγορώντας τότε τον ΣΥΡΙΖΑ για νόμο της Ν.Δ., λέγοντας:

«Υπάρχουν ζητήματα στον Ποινικό Κώδικα, τα οποία πρέπει να τα επαναρυθμίσουμε. Η απιστία δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία, πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) το κάνατε στον Κώδικα του 2019. Επίσης στα ζητήματα της απάτης πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω. Πρέπει να αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες. Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε. Έχει πολύ δουλειά εκεί να κάνουμε».

Ωστόσο, το 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παραβιάζοντας ωμά την αρχή της ισότητας και της ισονομίας (δηλαδή το άρθρο 4 του Συντάγματος), με φωτογραφική διάταξη αμνηστεύει τα τραπεζικά στελέχη από κάθε ποινική ευθύνη για αδικήματα που διαπράττουν.

Τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αφού επίσης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άδειασε τον υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «ο κ. Φλωρίδης εξέφρασε πάγιες δικές του απόψεις, οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο».

Δύο μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο, ο Γιώργος Φλωρίδης απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της ποινικής ασυλίας των τραπεζιτών, κάνοντας λόγο για «αποσπασματική» νομοθέτηση και για «λόγους εντυπώσεων», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει ο ίδιος σχετική ρύθμιση, λέγοντας ότι «αυτά τα ζητήματα θα εξεταστούν κατά την ευρεία συζήτηση που γίνεται για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που σε λίγες ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση». Τότε, για δεύτερη φορά, ο Παύλος Μαρινάκης, «άδειασε» τον υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι πρόκειται «για προσωπικές απόψεις» του Γιώργου Φλωρίδη, διευκρινίζοντας πάντως ότι «χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».

efsyn.gr