Τη σπουδαία ηθοποιό Μπέτυ Λιβανού τίμησε, το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαρτίου, το 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας.

Tο κοινό είχε τη δυνατότητα να μάθει πολλές πτυχές από τη ζωή και την επαγγελματική πορεία της αγαπημένης ηθοποιού μέσα από μια συνέντευξη γνωριμίας που έκανε μαζί της η ηθοποιός και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου «Όψεις» Βασιλική Μακρή.

Πρώτο ερώτημα ήταν πως καταφέρνει η Μπέτυ Λιβανού να «σώζει τον εαυτό της» από το σήμερα και τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, με την ηθοποιό να απαντάει ως εξής: «Προσπαθώντας να κρατήσω την ψυχή μου όσο γίνεται αλώβητη και ιδιαίτερα δεν ξοδεύομαι εύκολα. Κρατάω τον εαυτό μου για μένα».

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το ερασιτεχνικό θέατρο και τη θεατρική ερασιτεχνική ομάδα "Εν Λευκώ" που ιδρύθηκε στην Παιανία το 2010 από τη Μπέτυ Λιβανού, με σκοπό να ενώσει ανθρώπους με μεράκι, ψυχή και όρεξη κοντά στο θέατρο μέσω της διαδικασίας των προβών αλλά και της θεατρικής αγωγής.

Η Μπέτυ Λιβαβού τόνισε πως «Το ερασιτεχνικό θέατρο είναι η πιο τίμια μορφή θεάτρου γιατί δεν στηρίζεται στο βιοπορισμό και γιατί είναι ανεξάρτητο από τα star systems και όλα αυτά».

«Το θέατρο μας καλλιεργεί, λειτουργεί ψυχαναλυτικά. Πολλές φορές λύνει και προβλήματά μας. Είναι μια ανάταση ψυχής» συμπλήρωσε η ηθοποιός.

‘Όσο για το πώς επιλέγει τα έργα, απάντησε πως «Συνήθως επιλέγουμε Έλληνες συγγραφείς. Εμένα αγαπημένος μου είναι ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Είναι ο σπουδαιότερος. ΄΄Το μεγάλο μας τσίρκο΄΄ λέει όλη την αληθινή ιστορία της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ πρόσθεσε πως «Το θέατρο είναι μεγάλη χαρά. Είναι άνθρωποι που, μετά από μια κοπιαστική μέρα, θα έρθουν να κάνουν δυο ώρες πρόβα. Είναι το οξυγόνο τους. Αντλούν πράγματα από αυτό. Εδώ παίρνει αξία το ταξίδι που διανύουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η παράσταση έρχεται ως επιβράβευση γι ΄ αυτούς τους ανθρώπους».

Όσο για το αν αγαπάει περισσότερο το θέατρο ή τον κινηματογράφο, η Μπέτυ Λιβανού υπογράμμισε πως «Είναι διαφορετικά. Το θέατρο έχει τη μαγεία του κοινού. Η ΄΄πλατεία΄΄ συντονίζεται με τους ηθοποιούς με έναν μαγικό τρόπο και δημιουργεί ιδιαίτερες συγκινήσεις. Το σινεμά είναι διαφορετικό και αποσπασματικό. Πρέπει μονίμως να έχεις την ετοιμότητα μιας σκηνής ενώ ΄΄πλησιάζει πολύ κοντά σου΄΄. Και τα δύο είναι αγαπημένα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Το καθένα έχει τη μαγεία του».

Πως ξεκίνησαν, όμως, όλα και αποφάσισε να γίνει ηθοποιός; Η Μπέτυ Λιβανού επεσήμανε πως «Δεν επέλεξα να γίνω ηθοποιός. Κάποιοι άλλοι αποφάσισαν. Βέβαια, αν ανατρέξω στα παιδικά μου χρόνια, τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Τότε, στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου έμενα, υπήρχε ένα Κέντρο Νεότητας, ένας χώρος που επηρέασε τη ζωή μας χωρίς να το ξέρουμε. Εγώ έπαιζα θέατρο και πάντα έπαιρνα τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο Φίνος και μου είπε ΄΄Θέλετε να γίνετε πρωταγωνίστρια΄΄;»

Η Μπέτυ Λιβανού αναφέρθηκε, επίσης, στο πόσο σημαντικό ήταν για εκείνη να δώσει προτεραιότητα στην οικογένεια, στο πόσο την ηρεμεί η φύση και η γη (γι ΄ αυτό και ζει σε ένα αγρόκτημα στην Παιανία) αλλά και στην τηλεοπτική σειρά ΄΄Η Παραλία΄΄ όπου πρωταγωνιστεί φέτος και τη ΄΄χημεία΄΄ της με τον τηλεοπτικό της γιο Γιώργο Νινιό.

Υποσχέθηκε, τέλος, πως θέλει να έρθει ξανά στην Καρδίτσα και να δει και παραστάσεις.

Την τιμητική πλακέτα απένεμε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού Στέφανος Θεολόγης συγχαίροντας την Μπέτυ Λιβανού για την πορεία της και ευχόμενος να είναι πάντα γερή, δυνατή και δημιουργική.

Στο διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς, τη σκυτάλη πήρε η Ομάδα Θεάτρου «Προσκήνιο» Πύργου Ηλείας παρουσιάζοντας το έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Αυτός ήταν ο δεύτερος κατά σειρά θίασος που διαγωνίστηκε από τους οχτώ συνολικά που θα εμφανιστούν επί σκηνής.

Καθημερινά, το θεατρόφιλο κοινό στηρίζει ενεργά το Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαρτίου, και η Καρδίτσα, βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

Κυριακή 17 Μαρτίου
Δημοτικό Κινηματοθέατρο - Ώρα 8.30μμ.
Ομάδα Θεάτρου Άνω Λιοσίων «Υπερφωτισμένοι»
Έργο: «PRANA, μια ενεργειακή κωμωδία» του Γιάννη Γαλανόπουλου

Δευτέρα 18 Μαρτίου
Δημοτικό Κινηματοθέατρο - Ώρα 8.30μμ.
Θεατρική Ομάδα «Η ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ» Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης
Έργο: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Άννας Δήμου
Τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό Γιώργο Κωνσταντίνου
Παρουσιάζει: ο Σπύρος Σιδέρης, δημοσιογράφος-συγγραφέας

karditsalive.net