Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λόγω των καταλήψεων που μετρούν αρκετές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες.

Χθες πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων με τηλεδιάσκεψη, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, από την οποία αποφασίστηκαν ψηφιακές εξετάσεις για τα 160, στο σύνολο 430, τμήματα που βρίσκονται υπό καθεστώς κατάληψης.

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων συμμετείχε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Μπιλλίνης. Νωρίτερα, είχε καλέσει έκτακτη Σύγκλητο παρουσία των προέδρων και των κοσμητόρων των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να γίνει μία καταγραφή της κατάστασης και να συζητηθεί η πορεία του εξαμήνου και της εξεταστικής.

«Δεν πρέπει να χαθεί το εξάμηνο, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να το καταφέρουμε» ήταν η επισήμανση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπου Μπιλλίνη που ανέφερε ότι δεν θα συμμετέχουν στις ψηφιακές εξετάσεις. «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο να γίνει διαδικτυακά η εξεταστική. Από τα 35 τμήματα, μόνο τα πέντε βρίσκονται υπό κατάληψη» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι εάν συνεχιστεί η κατάληψη στα συγκεκριμένα τμήματα θα πραγματοποιηθεί νέα Σύγκλητος, πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Προτεραιότητα, πάντως, για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών.

«Εγινε μία πλήρης ενημέρωση από τους προέδρους των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά διαπιστώθηκε ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Δεν κινδυνεύουν, τουλάχιστον ακόμη, να χαθούν εξάμηνα» ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρύτανης Ευθύμης Προβίδας επισημαίνοντας ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η μεγαλύτερη κατάληψη ήταν οχτώ ημερών και διεκόπη.

«Κανένας δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή διαδικτυακών εξετάσεων. Είναι μία έκτακτη ανάγκη, που εάν χρειαστεί θα την εφαρμόσουμε μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα και ίσως για συγκεκριμένα μαθήματα» συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι υπό κατάληψη βρίσκονται τα τμήματα του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, η Αρχιτεκτονική, το Τμήμα Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης καθώς και το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής στη Λάρισα.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές ξεκινούν νέο γύρο συνελεύσεων από σήμερα. Σήμερα, Τρίτη, και αύριο θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία των κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου για τα κρατικά πανεπιστήμια.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπιλλίνης σε πολλά τμήματα έχει, ήδη, αρχίσει η εξεταστική περίοδος, ενώ αρκετά τμήματα που είχαν κατάληψη υπό τον φόβο να χαθεί το εξάμηνο επέστρεψαν στην κανονικότητα.

Παράλληλα, κατά με ανακοίνωσή της η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση. Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Iωάννα Μπουροπούλου (Ταχυδρόμος)