Το ζήτημα των υψηλών τιμών θέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CGTN.

Οπως επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι κατά πολύ υψηλότερος από το ρυθμό αύξησης των μισθών. Επίσης, η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί.

Οπως επισημαίνει, «ακούω διάφορα επιχειρήματα ότι πρέπει να δημιουργήσουμε αποθέματα ασφαλείας για το μέλλον, αλλά αυτό θα ενίσχυε τις τάσεις στασιμοπληθωρισμού. Αν συνεχιστεί κάτι τέτοιο, θα αποβεί μοιραίο. Θα προκαλέσει στασιμοπληθωρισμό. Θα προκαλέσει πληθωρισμό μέσω ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών και μείωση της παραγωγής και του ΑΕΠ, κάτι που δεν θα είναι καλό για τις κοινωνίες.

Θέλουμε δύο πράγματα: πρώτον, οι μισθολογικές αυξήσεις να μην υπερβαίνουν το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας και δεύτερον, οι επιχειρήσεις, ιδίως σε ορισμένους τομείς, να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, τα οποία έχουν διευρυνθεί σημαντικά. Ιδίως στην ενέργεια, στα είδη διατροφής, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς.

Success story η Ελλάδα

Οπως ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, «η περίπτωση της Ελλάδος είναι ένα success story, αφού η οικονομία της κατάφερε να ανακάμψει μετά από όσα βίωσε στη διάρκεια της κρίσης. Σήμερα πλέον καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

«Μας έχουν απομείνει ορισμένα άλλα προβλήματα, σχετικά λιγότερο σοβαρά, θα έλεγα, αν και βεβαίως είναι σημαντικά και αυτά, όπως η γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, το τρίγωνο της γνώσης, αδυναμίες στο εκπαιδευτικό σύστημα και στη σύνδεσή του με την παραγωγή, με το αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας. Αυτά τα προβλήματα αποτελούν τις αμέσως επόμενες προτεραιότητές μας και σ’ αυτά επικεντρώνονται σήμερα οι προσπάθειές μας».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και αναντιστοιχία προσφερόμενων-ζητούμενων δεξιοτήτων. Δηλαδή δεν υπάρχουν οι δεξιότητες που χρειαζόμαστε».

euro2day.gr