Με τα ψηφοδέλτια με τα «κόκκινα γαρίφαλα» να καταγράφουν υψηλά ποσοστά, το ΚΚΕ ανήκει στους νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με ποσοστό πανελλαδικά πάνω από 10% κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του τόσο σε σχέση με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που είχε συγκεντρώσει 6,89%, όσο και σε σχέση με τις εθνικές εκλογές που είχε συγκεντρώσει 7,69%.

Οι επιλογές του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκαν τόσο στην επιλογή να έχει διακριτά ψηφοδέλτια με ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό και σφραγίδα, αλλά και στη σταθερότητα των συνδυασμών που δεν δείχνουν επιλογές της τελευταίας στιγμής ή προσπάθειες εντυπωσιασμού. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στην κάλπη έστειλε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη πραγματικής αντιπολίτευσης, με σαφείς και διακριτές θέσεις, συνέχεια και συνέπεια.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στον Περισσό στο ποσοστό που κατέγραψε το Κόμμα στην Περιφέρεια Αττικής με επικεφαλής του κόκκινου ψηφοδελτίου τον Γιάννη Πρωτούλη. Ειδικότερα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας κατέγραψε ποσοστό 13,91%, αντί του 8,28 στις εκλογές του 2019. Ενώ σημαντικά ενισχυμένο είναι το ΚΚΕ και στον συνδυασμό του για τον Δήμο της Αθήνας, με τον Νίκο Σοφιανό να φτάνει το 12,74% έναντι 7,46% του 2019.

Εξαιρετικά σημαντικό για το ΚΚΕ το μεγάλο ποσοστό του Κώστα Πελετίδη στον Δήμο της Πάτρας. Τα «κόκκινα γαρίφαλα» συγκέντρωσαν την πρώτη Κυριακή 41,29% και ο Πελετίδης πέρασε στον δεύτερο γύρο με τον Κωνσταντίνο Σβόλη να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και με πάνω από 15 μονάδες διαφορά. Με τη μάχη της Πάτρας να είναι η πιο σημαντική για το ΚΚΕ την επόμενη Κυριακή και την αισιοδοξία να έχει εγκατασταθεί στον Περισσό.

«Ρεύμα αμφισβήτησης»

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρέτισε στη δήλωσή του τους εκατοντάδες χιλιάδες που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των εκλογών ως επιβεβαίωση των θετικών διεργασιών που κυοφορούνται, τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, «παρότι ο συσχετισμός εξακολουθεί ακόμα να είναι πολύ αρνητικός».

«Μπορούμε να πούμε ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται, αργά αλλά σταθερά, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα υπέρ των καπιταλιστικών συμφερόντων, συντελείται ορισμένος απεγκλωβισμός εργατικών – λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, ανεβαίνει το κύρος και η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, μεγαλώνει η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ σε ολόκληρη τη χώρα» υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τόνισε ακόμα το ποσοστό του Κόμματος στην Αττική και το υψηλό ποσοστό του Πελετίδη, «παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχτηκε από τις άλλες δυνάμεις». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε τη σημασία του ότι για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια αρκετοί συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα δώσουν τη μάχη στον δεύτερο γύρο, αφού εκτός από την Πάτρα το ΚΚΕ θα διεκδικήσει τη νίκη την επόμενη Κυριακή σε Πετρούπολη, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Νίκαια – Αγιο Ιωάννη Ρένη, Τύρναβο και αλλού.

«Χαιρετίζουμε την εκλογή από τον α’ γύρο δημάρχου ξανά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μετά από χρόνια, στην Ικαρία, στο «κόκκινο νησί»» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Ο δεύτερος γύρος

Ο Κουτσούμπας στην ομιλία του κάλεσε σε στήριξη των κόκκινων συνδυασμών που πέρασαν στον δεύτερο γύρο, ενώ έδωσε γραμμή για λευκό ή άκυρο στους άλλους δήμους και στις περιφέρειες ζητώντας να σταλεί ένα «μήνυμα καταδίκης» όπως είπε κομμάτων και συνδυασμών που «κινούνται στη γραμμή της στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και υπηρετούν πιστά μέσα στους δήμους και τις περιφέρειες ως μακρύ χέρι του αστικού κράτους».

Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας έστειλε μήνυμα μαχητικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι οι ευθύνες του ΚΚΕ μεγαλώνουν για να συμβάλει «πιο αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση, τη μαχητικότητα, τη μαζικότητα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης».

ΤΑ ΝΕΑ (ENTΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ)