Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης καθηγητής Πνευμονολογίας του Π.Θ., για την ολιγόωρη έκθεση του κόσμου στον καπνό και άγνωστες ουσίες που διέφυγαν στην ατμόσφαιρα από την πυρκαγιά.
Ο καθηγητής τόνισε ότι είναι κάπως προκλητικά όσα συνέβησαν με τις πυρκαγιές, γιατί εκτέθηκε αρκετός κόσμος σε άγνωστες ουσίες, που μόνο εικασίες μπορούν να είναι ως προς το τι εισέπνευσε ο καθένας.
Η ολιγόωρη αυτή έκθεση έχει άμεσες συνέπειες, για ανθρώπους που έχουν άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο καπνός και τα αέρια έδρασαν ερεθιστικά και πιθανότατα να είχαν βήχα ή να έκαναν παρόξυνση της ΧΑΠ και του άσθματος, τόνισε.
«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χρόνιες συνέπειες, γιατί, ευτυχώς, η έκθεση αυτή κράτησε μερικές ώρες», ανέφερε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Ο ίδιος εξήγησε ότι όταν καίγονται δάση, όπως έγινε ανά την Ελλάδα, υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, γιατί τα δένδρα καθαρίζουν τον αέρα. Ακόμη είπε ότι για να υπολογίσει κανείς μακροπρόθεσμες συνέπειες, πρέπει να υπολογίσει την κατεύθυνση του αέρα, προς τα πού κινήθηκε το νέφος που προκλήθηκε και πόσες ώρες έμεινε.
Ο καθηγητής είπε ότι η στάχτη και τα αποκαΐδια δεν είναι αθώα, αλλά αποτελούν δευτερογενή ρύπανση, καθώς υπάρχουν για μέρες μετά, είναι ερεθιστικά και τοξικά και η καθαριότητα που θα γίνει μετά τη φωτιά πρέπει να γίνει με μάσκα και με προφυλάξεις.
Ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και να μην ξεσπούν πυρκαγιές, γιατί όταν μια περιοχή καίγεται επιβαρύνονται οι άνθρωποι και τα παιδιά τους και όταν καίγονται δάση δεν υπάρχουν πνεύμονες για το περιβάλλον.

magnesianews.gr