«Ξεπεράσαμε και το Netflix». Με αυτήν την αποστομωτική απάντηση σχολίασε στο protothema.gr κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τα όσα καταιγιστικά συνέβησαν χθες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τινάζοντας την μπάνκα του 4ου Συνεδρίου στον αέρα. Λίγο πριν την πρεμιέρα των εργασιών του και σπάζοντας την πολύμηνη σιωπή του, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με μια βαρυσήμαντη παρέμβασή του γνωστοποίησε την απουσία του και μαζί την άποψή του για τα τεκταινόμενα στο κόμμα του.

Κεραυνοβολημένοι από την παραπάνω εξέλιξη στελέχη, μέλη και Σύνεδροι, προσπαθούσαν τις επόμενες ώρες -και πριν την έναρξη της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη- να αποκωδικοποιήσουν την παρέμβαση Τσίπρα και μαζί τις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από το διάδοχό του να προσφύγει στην κομματική βάση, για να επανεπιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του, δείχνοντάς του καθαρά το δρόμο και εν προκειμένω την κατεύθυνση της αναβάπτισης. Ταυτόχρονα, διαπιστώνοντας πως «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό», ο κ. Τσίπρας διέβη το Ρουβίκωνα της αφωνίας του, προειδοποιώντας, σαν άλλος Προμηθέας πως «αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό».

Τα μηνύματα Τσίπρα

«Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και έστρεψε τα βέλη της κριτικής του πρώτα προς το διάδοχό του, Στέφανο Κασσελάκη και μετέπειτα προς τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, σημειώνοντας πως «οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος». Την ίδια στιγμή, «ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές» παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας εκείνους που «διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν».

Η τελευταία αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα δεν εξαιρεί και στελέχη της διακυβέρνησής του, τα οποία καλεί, εμμέσως πλην σαφώς, να ανοίξουν τα χαρτιά τους και μαζί να περιγράψουν το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθούν προεκλογικά, σε περίπτωση καθόδου τους στην εσωκομματική κούρσα. Άλλωστε, αυτή θα διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, καθώς υπάρχουν τα αρμόδια όργανα ήδη, δηλαδή η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), για να διασφαλίσει τη διαδικασία.

Το χρονοδιάγραμμα

Ανάμεσα σε εκείνα που απομένουν να αποσαφηνιστούν πλέον είναι το χρονοδιάγραμμα της τετραπλής εκλογής, δηλαδή:
· Συντονιστικών τοπικών οργανώσεων
· Νομαρχιακών Επιτροπών
· Κεντρικής Επιτροπής και
· Εκλογής Προέδρου

η οποία θα λάβει χώρα από ό,τι φαίνεται πολύ σύντομα, καθώς ο προγραμματισμός προέβλεπε αρχικά οι κατά τόπους εκλογές να γίνουν 15 ημέρες μετά το πέρας του Συνεδρίου, με πιο πιθανή ημερομηνία την 10η Μαρτίου.

«Βρείτε μου αντίπαλο»

Και αυτό, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι του προκατόχου του, λέγοντας πως «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», ακολουθώντας δηλαδή το μονοπάτι που του υπέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Κασσελάκης παραδέχθηκε πως «χρειάζομαι χρόνο», εξηγώντας το αίτημά του για λευκή επιταγή μέχρι το 2027, ενώ άφησε ταυτόχρονα αιχμές προς την ηγετική ομάδα. «Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλέστηκε τα περί «υπονομευτών», παρατηρώντας με νόημα πως «αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε «ουρανοκατέβατο», όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε εμένα».

Σε εντελώς προσωπικό τόνο και ανταπαντώντας αρκετές φορές στο κοινό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δομήσει μια ομιλία με σαφή εσωκομματική απεύθυνση, ενώ απαντώντας σε συνθήματα των συνέδρων, «θα είμαστε ενωμένοι για την Ευρωβουλή» είπε ο κ. Κασσελάκης και υπογράμμισε: «Έχουμε καθαρά χέρια, στο χέρι σας είναι να μας κάνετε κυβέρνηση ξανά».

Ενιαία υποψηφιότητα

Κατόπιν αυτών, η αναζήτηση υποψηφίου/ων απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη εξελίχθηκε σε δείπνα και συναντήσεις μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, καθώς επί της αρχής αναζητείται πρόσωπο κοινής αποδοχής από όλες τις τάσεις. Δηλαδή, πρόθεση των όσων έχουν επικρίνει την στάση του κ. Κασσελάκη είναι να καταλήξουν οριζόντια σε έναν και κοινό υποψήφιο, παραμερίζοντας προσωπικές στρατηγικές και ατζέντες.

Η εξίσωση, ωστόσο, μιας ενιαίας υποψηφιότητας, για την οποία εργάζονται πλέον παρασκηνιακά αρκετά στελέχη, δεν συνιστά εύκολη υπόθεση, με δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει το πλεονέκτημα της εν ενεργεία θητείας του, κινητοποιώντας ανά πάσα στιγμή τον κομματικό μηχανισμό.

Βαρόμετρο αποτελεί και η στάση επώνυμων στελεχών και κυρίως βουλευτών στο εξής, καθώς η κινητοποίηση μελών θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα για το εγχείρημα, βαθαίνοντας, μοιραία, ωστόσο και το ρήγμα της πόλωσης.

Μια πρώτη ένδειξη για κάποιο από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να σταθούν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη έδωσε το πρωί της Παρασκευής ο Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος αφού είπε στον ΑΝΤ1 ότι «φυσικά θα υπάρξει αντιπαραθετική υποψηφιότητα στον Κασσελάκη» στο ερώτημα που ακολούθησε αν η Όλγα Γεροβασίλη είναι το πρόσωπο που μπορεί να παίξει αυτον τον ρόλο απάντησε «κατά τη γνώμη μου ναι αλλά αυτό είναι κάτι που θα πουν πρώτα οι ίδιοι μέσα στο συνέδριο, δεν θα τους το υποδείξω εγώ».

Casus belli η διαδικασία

Ακόμη, όμως, και αν καταληχθεί η λίστα των «μονομάχων», ο τρόπος εκλογής του νέου προέδρου αναμένεται να εξελιχθεί σε πεδίο εσωκομματικών τριβών, με δεδομένο ότι πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαδικασία να δρομολογηθεί υβριδικά, δηλαδή και με δια ζώσης και με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το δεύτερο σκέλος του υβριδικού τρόπου εκλογών, την ίδια στιγμή, αυτό της ψηφιακής ψηφοφορίας προκαλεί μεγάλη αναστάτωση -και ενίοτε ένταση- ανάμεσα στην ηγετική ομάδα και τους εσωκομματικούς «αντιφρονούντες», λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Για το λόγο αυτό, η μάχη της ψηφοφορίας την Κυριακή για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναμένεται πολύ σφοδρή, καθώς η πλατφόρμα iSyriza τίθεται στο στόχαστρο όλων των εσωκομματικών στρατοπέδων, στον απόηχο και της παραλίγο παραίτησης του Αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος απείλησε με παραίτηση, όταν πληροφορήθηκε πως για εκείνον η πλατφόρμα των μελών ήταν «κλειδωμένη».

Τα επόμενα βήματα

Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης ανατροπή στα εσωκομματικά δεδομένα έχει θέσει το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα, το οποίο είτε θα ολοκληρωθεί ως έχει με έντονο προεκλογικό άρωμα, είτε θα μετεξελιχθεί σε τακτικό, είτε θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να προκηρύξει νέο Συνέδριο. Σε αυτήν την περίπτωση, το νέο Συνέδριο θα εξελιχθεί με διαδικασίες-αστραπή, για να υπάρξει καθαρός χρόνος τουλάχιστον δύο εβδομάδων για τους φιναλιστ, ώστε να τοποθετηθούν απέναντι στην οργανωμένη, κομματική βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η κατάθεση υποψηφιοτήτων να αρχίσει ακόμη και από σήμερα, αν και εικάζεται ότι οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους θα εκδηλωθούν ανοιχτά προς το τέλος του Συνεδρίου, προκειμένου να επιφυλάξουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού απέναντι στον σημερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

protothema.gr