Ζητήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας που η παραγωγή τους καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τις πλημμύρες, το δάκο και την ακαρπία.

Σήμερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το προαύλιο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων και παρέδωσαν υπόμνημα την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη που δεσμεύτηκε να το παραδώσει στο αρμόδιο υπουργείο και τάχθηκε υπέρ των «δίκαιων αιτημάτων τους. Με επιδόματα δεν επιβιώνει ο κόσμος, χρειάζεται ένα σταθερό εισόδημα», τόνισε.

Την κινητοποίηση οργάνωσε η Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θοδωρής Γεωργαδάκης, «Η Μαγνησία έχει πολλά στρέμματα και τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες,τις πυρκαγιές και το δάκο και την ακαρπία στο 95%. Διεκδικούμε 200 ευρώ αναπλήρωση ανά στρέμμα, να αποζημιωθούν όλοι από πλημμύρες και όποιες καταστροφές στο 100% και αυτό να γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Να υπάρξει μέριμνα για δακοκτονία, ολοκληρωμένο σχέδιο, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να μας αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς. Ο Κανονισμός αυτός είναι αναχρονιστικός και εκτός αποζημιώσεων μένουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για ζημιές που δεν ευθύνονται. Οι δε αλλαγές που συζητούνται και διαρρέουν δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών είναι τραγική. ΥΠάρχει θέμα επιβίωσης, βιοποριστικό. Ο χειμώνας θα είναι κρύος και θα τον ζεστάνουμε με τους αγώνες μας».

Ο Νίκος Λεμονής από τον Πτελεό ανέφερε ότι δεν υπάρχει καθόλου καρπός σε μια περιοχή με μονοκαλλιέργεια την ελιά. «Δύσκολα γενικά επιβιώνουμε και με τις ασθένειες δύσκολα θα έχουμε παραγωγή. Ζητάμε από κυβέρνηση να μας ενισχύσει να καλλιεργήσουμε γιατί θα φύγουν όλοι οι νέοι. Ξεκαθαρίζω ότι οι έμποροι αγόρασαν πέρυσι από μας μέχρι 4 ευρώ και αυτή την περίοδο το χρεώνουν 13 ευρώ».

Ο κ. Αλαμανιώτης επισήμανε ότι ο Πτελεός έχει πληγεί από την κλιματική αλλαγή αποδεδειγμένα. «Καταστρέφονται υποδομές και είμαστε μια μειονεκτική περιοχή με πολύ καλό όμως προϊόν. Έχει κατατεθεί πρόταση στο υπουργείο Αγροτικός Ανάπτυξης και το 22 και το 23 για το πως να αξιοποιήσουμε ελαιώνες και να προστατεύσουμε τοπική ελαιοκομία αλλά καμιά απάντηση. Φέτος δύσκολα θα επιβιώσουμε και θα μείνουμε στον τόπο μας. Η Ε.Ε. στηρίζει αγροτικές κοινότητες με προγράμματα που ποτέ εμείς δεν είδαμε».

Ο Απόστολος Διανέλλος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μηλεών και αντιδήμαρχος Ν. Πηλίου επισήμανε ότι η περιοχή του έχει τεράστιες ζημιές. «Η λιγοστή συγκομιδή δεν μπόρεσε να συγκομιστεί. Η φετινή παραγωγή χάθηκε γιατί δεν μπορούσαμε να φτάσουμε να τα μαζέψουμε. Διαχρονικά αντιμετωπίζουμε θέματα και αιτήσεις προς ΕΛΓΑ και Ε.Ε., έπεσαν στο κενό. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης τόσο των ελαιοκαλλιεργητών όσο και των πολιτών. Πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει. Αν δεν πάρουν φέτος χρήματα δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά».

Τέλος ο Τριαντάφυλλος Κουρκουβέλα από το δήμο Ρήγα Φεραίου επισήμανε ότι υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και έχασαν τα δένδρα τους και δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί. «Πάθαμε ζημιάς από πυρκαγιές στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, πάνω από 20.000 ελαιόδενδρα. Θέλουμε να βγουν οι γεωπόνοι να μας πουν πως θα κλαδέψουμε γιατί πολλοί τα καρατομούν. Επιπλέον πρέπει να στήσουμε τη ζωή μας. Και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ ακόμη. Μας πέταξαν απέξω τους πυρόπληκτους και ασχολούνται μόνο με τις πλυμμήρες. Πρέπει και φορολογικά να μας απαλλάξουν, τουλάχιστον για μια δεκαετία», τόνισε.

ertnews.gr