«Η κατάσταση είναι πολύ δραματική. Πρώτη φορά βλέπω τόσο μεγάλης έκτασης καταστροφές από πλημμύρες». Στη φράση αυτή προσπάθησε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να συμπυκνώσει όλα όσα είδε, όλα όσα βίωσε κατά την επίσκεψή του στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Όσα ένιωσε κοιτώντας από ψηλά, από το ελικόπτερο, τα ακόμη και σήμερα πλημμυρισμένα σπίτια και χωράφια και μιλώντας με τους κατοίκους της περιοχής, γεωργούς, επιχειρηματίες, εργαζόμενους, που είδαν μέσα σε λίγες ώρες να καταστρέφεται η παραγωγή τους, το βιός τους.

«Νομίζω ότι μετά την επίσκεψή μου και την άμεση επαφή με αυτή την καταστροφή, πιθανόν, η πρότασή μου θα είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη που προγραμματιζόταν (να κατατεθεί) πριν από την επίσκεψη. Αλλά δεν μπορώ να πω το ποσό επειδή τώρα το συζητάμε. Αλλά η πρόθεσή μου είναι όσα περισσότερα γίνεται», λέει χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη έγινε λίγα λεπτά αφ’ ότου έφτασε στην Αθήνα, με τον Ευρωπαίο επίτροπο να είναι φανερά καταβεβλημένος σωματικά, αλλά και ψυχικά, περισσότερο επηρεασμένος από τις εικόνες που αντίκρισε, και με ευδιάκριτα ακόμη τα σημάδια από τις λάσπες στο παντελόνι του, που δημιουργήθηκαν στο περπάτημα στα χωριά και τα χωράφια της Θεσσαλίας, συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης και τοπικούς αξιωματούχους.

Ο πρώην ανώτατος δικαστής στην Πολωνία, μετέπειτα ευρωβουλευτής και δικαστής στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και σήμερα αρμόδιος επίτροπος για τη Γεωργία, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όχι μόνο για τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη και τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των πληγέντων, αλλά περιγράφει και το όραμά του (και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ.

Όπως λέει, οι βασικοί άξονες του ευρωπαϊκού σχεδιασμού είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα, η βιωσιμότητα και η αλληλεγγύη. Δηλαδή, η διασφάλιση της παραγωγής για επάρκεια τροφίμων εντός της ΕΕ, η σταθερότητα με μέτρα για την εγγύηση του εισοδήματος στις αγροτικές περιοχές και την εξάλειψη της νομικής αβεβαιότητας, η βιωσιμότητα με την ενίσχυση, μεταξύ άλλων, των μικρών και μεσαίων αγροτών και την οργάνωσή τους ώστε να επιτυγχάνεται η οικονομική βιωσιμότητά τους και η αλληλεγγύη, με την εξεύρεση νέων κεφαλαίων και χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να μπορεί η ΕΕ, με άμεσες και γρήγορες διαδικασίες, να ανταπεξέρχεται σε καταστάσεις κρίσεων, όπως αυτή που δημιουργήθηκε από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ο 69χρονος επίτροπος Γεωργίας, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των αριθμών, υπογραμμίζει ότι μέσα σε μία δεκαετία, 2010-2020, η ΕΕ έχει χάσει τρία εκατ. αγροκτήματα (με αγρότες που διέκοψαν την παραγωγή τους), που σημαίνει 800 κάθε ημέρα, παρότι σήμερα η μείωση αυτή έχει περιοριστεί και υποστηρίζει -με αριθμούς και πάλι- ότι η παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των ΗΠΑ, παρότι η καλλιεργήσιμη γη είναι μικρότερη.

Δεν διστάζει, επίσης, να πει με νόημα ότι, ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για τη Γεωργία είναι «τεράστιος» και φτάνει τα 387 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια, αντιστοιχεί στο 0,4% του Ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Προϊόντος (GDP) και τούτο δεν είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η ασφάλεια τροφίμων στην ΕΕ μακροπρόθεσμα.

AΠΕ-ΜΠΕ