«Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι της 21ης Μαΐου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «μετά τις εκλογές θα σεβαστώ τις επιταγές του Συντάγματος, το τι θα την κάνω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα».

Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «έχουμε μεγάλες διαφορές, έχει πει δεν με θέλει πρωθυπουργό. Έχουμε διαφορές, π.χ. στο άρθρο 6, στις θέσεις για οικονομία, στην αξιολόγηση. Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ. Από την πρώτη στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να βάλει το κόμμα του πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Με το ΠΑΣΟΚ έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, το καλύτερο σενάριο είναι μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, για να έχουμε την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται ο τόπος. Διεκδικώ την αυτοδυναμία και ευελπιστώ ότι μπορώ να την πετύχω».

Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε τα δημοσιεύματα που θέλουν τη ΝΔ να έχει συζητήσεις με δεξιά κόμματα. «Κάποιοι μπορούν να αισθάνονται άσχημα με το πώς πηγαίνει η προεκλογική περίοδος και φαίνεται ότι κατασκευάζουν διάφορα σενάρια, αρχικά ότι στήνονται δημοσκοπήσεις, μετά τα σενάρια αποστασίας, τώρα τις διεργασίες στη δεξιά πολυκατοικία. Είναι αδιανόητο να λένε ότι ο αποκλεισμός Κασιδιάρη από τις εκλογές αποτελεί παρέμβαση στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Κάποιοι ήθελαν τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση που δεν μπαίνει στη Βουλή. Αυτό που έγραψε η ιστορία είναι ότι δύο κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιλέξαμε να δώσουμε την κερδοφόρα μάχη, κάποιοι επέλεξαν να απέχουν».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μόνο από βουλευτές που είναι εκλεγμένοι με τη ΝΔ».

Για τις υποκλοπές, σημείωσε: «Έχω κάνει πολύ ειλικρινή αυτοκριτική, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν, στη συνολική ζυγαριά θα συμβάλει αρνητικά και όχι θετικά το θέμα αυτό. Μάθαμε από το λάθος μας και η ΕΥΠ λειτουργεί με εχέγγυα διαφάνειας σε σχέση με το παρελθόν».

Τόνισε δε εκ νέου ότι «υπάρχει μαθηματικό ενδεχόμενο να επιχειρήσουν να κάνουν κυβέρνηση τα άλλα κόμματα. Τη θέλουμε αυτή την κυβέρνηση; Αν όχι, θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρή η ΝΔ στις κάλπες της 21ης Μαΐου».

Για τις χθεσινές νέες ανακοινώσεις, ανέφερε: «Θα ανακοινώνουμε το πρόγραμμά μας με τον τρόπο που θέλουμε εμείς. Τα 150 ευρώ για τους νέους είναι ένα μόνο μέτρο για τη νέα γενιά, εντάσσεται σε μια λογική που θέλουμε οι νέοι μας να έχουν μια μικρή παροχή από την Πολιτεία. Το πρόγραμμά μας είναι πολύ αναλυτικό, τεκμηριωμένο, πολύ καλά κοστολογημένο. Στη συνέχεια θα δείτε μεγαλύτερη έμφαση στα συγκεκριμένα του προγράμματος. Βεβαίως, πρέπει να πληρούμε βασικούς δημοσιονομικούς στόχους, τότε δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε και πάλι ότι «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα περάσει στις τιμές των προϊόντων», αναγνώρισε ότι «το σημαντικότατο πρόβλημα ακρίβειας εξακολουθεί» και επισήμανε πως «η λύση είναι η στήριξη του εισοδήματος μέσω των ονομαστικών μισθών. Η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί, οι μειώσεις των φόρων θα είναι μόνιμες».

Για τους συνταξιούχους, είπε ότι «δεν θα δεσμευτώ για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, την οποία αντιμετωπίζουμε με τις αυξήσεις και τις έκτακτες ενισχύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψω η χώρα να κυλήσει ξανά σε εποχές μνημονίων» και έκανε γνωστό ότι «οι πρώτοι που θα καρπωθούν το πλεόνασμα του 2023 θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Αναφορικά με το debate, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο. Θα το ήθελα προσωπικά να είναι πιο χαλαρό. Είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί το πώς αντιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες την προοδευτική διακυβέρνηση». Για το ενδεχόμενο μονομαχίας με τον Τσίπρα, είπε ότι «στις επόμενες εκλογές, επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τους δύο πρώτους, βεβαίως και πρέπει να γίνει debate».

Για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει μία βασική γεωπολιτική διαφορά με την Τουρκία. Την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω κανένα άλλο ζήτημα με Τουρκία για το Αιγαίο (αποστρατικοποίηση νησιών, θέμα κυριαρχίας νησιών, κάτω από την ομπρέλα της συνεκμετάλλευσης). Η Χάγη θα μπορούσε να είναι μια τελική κατάληξη, είναι μακριά».

euro2day.gr