Η ώρα της ποινικής αποτίμησης για την καταστροφική πλημμύρα στην Καρδίτσα, που προκάλεσε τον Σεπτέμβριο του 2020 η κακοκαιρία Ιανός, αφήνοντας πίσω της 4 νεκρούς, έφτασε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες , πιθανότατα στις αρχές του 2024, 11 πρόσωπα που ήδη έχουν δώσει εξηγήσεις ως ύποπτοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και πλημμυρών εξ αμελείας, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας, στην πρώτη δίκη για το μπαράζ των φυσικών καταστροφών στην Θεσσαλία.

Δίκη για τον Ιανό στην Καρδίτσα: Τραγικές συνέπειες 

Τα 11 αυτά πρόσωπα έδωσαν εξηγήσεις ενώπιον της εισαγγελέως Καρδίτσας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η 41χρονη φαρμακοποιός, Ευδοκία Πλακιά και ακόμη τρεις κάτοικοι.

Υπενθυμίζεται πως τυχόν ευθύνες αρμόδιων κρατικών φορέων για τις φονικές πλημμύρες στο Μουζάκι Καρδίτσας είχε διαπιστώσει σε έκθεση του (ως τεχνικός σύμβουλος) ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Ο πρώην υπαρχηγός είχε διοριστεί ως τεχνικός σύμβουλος από την οικογένεια της αδικοχαμένης φαρμακοποιού. Η έκθεση είχε κατατεθεί μάλιστα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας ως στοιχείο της δικογραφίας

Σύμφωνα με όσα διαπίστωνε στην έκθεσή του ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, το περιβόητο 112 δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Το μήνυμα που προειδοποιούσε τους κατοίκους για ακραία καιρικά φαινόμενα στάλθηκε κατόπιν εορτής και συγκεκριμένα στις 22.00. Ώρες δηλαδή αφότου ο «Ιανός» είχε αρχίσει ήδη να επελαύνει. Όσο για το Μουζάκι, οι κάτοικοι δεν έλαβαν ποτέ το προειδοποιητικό μήνυμα επειδή εκεί δεν εκπέμπουν οι κεραίες του νομού Καρδίτσας αλλά του νομού των Τρικάλων.

Λάσπη

Η επόμενη μέρα που ξημέρωσε έφερε εικόνες βιβλικής καταστροφής που δύσκολα θα ξεχαστούν όσα χρόνια και να περάσουν. Καταστήματα μέσα στο νερό και τη λάσπη, επιχειρήσεις διαλυμένες, σπίτια σε άθλια κατάσταση, 4 νεκροί, έντονη μυρωδιά πετρελαίου σε όλη την πόλη της Καρδίτσας, αυτοκίνητα “πνιγμένα” μέχρι την οροφή, έπιπλα να κάνουν βόλτα μέσα στο νερό, κόσμος σοκαρισμένος από το θέαμα που αντίκρισε.

dikastiko.gr