Στις 29 Μαΐου θα τεθεί στο Μεξικό σε λειτουργία μία βάση δεδομένων, η οποία θα βοηθήσει στην καταγραφή πληροφοριών για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που αγνοούνται στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα (FGR).

Το αρχείο θα συλλέξει πληροφορίες από διάφορες βάσεις δεδομένων που αφορούν μαζικούς και μυστικούς τάφους, συλλήψεις, εγκλήματα βασανιστηρίων, ποινικά μητρώα, δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό, εξήγησε το FGR.

Κυβερνητικά στοιχεία, που χρονολογούνται από το 1964, δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι εξαφανίσεις έχουν συμβεί από το 2007, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν ξεκίνησε τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών».

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει την εξέλιξη «μια ανθρώπινη τραγωδία τεράστιων διαστάσεων». Πολλοί από τους αγνοούμενους είναι θύματα οργανωμένου εγκλήματος και σχεδόν κανένας από τους υπεύθυνους δεν τιμωρείται.

Η τελευταία ενημέρωση του εθνικού μητρώου αγνοουμένων που τηρείται από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μεξικού δείχνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των εξαφανισθέντων αυξήθηκε από 73.000 σε περισσότερους από 100.000. Πρόκειται για νέο θλιβερό ρεκόρ. Τα τρία τέταρτα των αγνοουμένων ήταν άνδρες και το ένα πέμπτο ήταν κάτω των 18 ετών τη στιγμή της εξαφάνισής τους.

Οι συγγενείς των εξαφανισθέντων λένε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να τους βρει και ότι οι αξιωματούχοι αδιαφορούν όταν αναφέρουν την εξαφάνιση των αγαπημένων τους.

Πολλοί έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους, σκάβοντας τάφους με την ελπίδα να βρουν τα λείψανα των αγαπημένων τους.

Με πληροφορίες από BBC