Την παράταση της διαμονής τους στη δομή φιλοξενίας του Κουτσόχερου Λάρισας ζητούν απελπισμένοι οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που είδαν τις περιουσίες τους να ισοπεδώνονται μετά τα ανελέητα σφυροκοπήματα από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias.

Οι κάτοικοι εκφράζουν την ανάγκη να ξεχειμωνιάσουν μέσα σε κοντέινερς στην κλειστή δομή του Κουτσόχερου καθώς δεν προλαβαίνουν να εκτελέσουν εργασίες στα κατεστραμμένα σπίτια τους πριν την έλευση του χειμώνα. Τραγικές περιπτώσεις οι κάτοικοι που μεταξύ των δύο κακοκαιριών πρόλαβαν να ξεκινήσουν εργασίες απομάκρυνσης λασπών. Μάταια όμως, καθώς το δεύτερο το χτύπημα του Elias ήρθε για να αποτελειώσει ότι άφησε όρθιο ο Daniel.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Δομής πλημμυροπαθών Κουτσόχερου Λάρισας Απόστολο Παπαπαρίση αυτή τη στιγμή στο camp φιλοξενούνται 157 άτομα ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένονται άλλα 40.

“Δεν είναι κανενός το όνειρο να ζει σε κοντέινερ”

“Αυτοί οι άνθρωποι χάσανε τα σπίτι και τις περιουσίες τους. Δεν έχουν πού να κοιμηθούν. Κάποιοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν σε αντίσκηνα και σε αυτοκίνητα. Βρήκαν διέξοδο στη δομή. Δεν είναι το ιδανικό αλλά μετά την ανακαίνιση που κάναμε προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο γινόταν για να ζήσουν οι άνθρωποι με μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια” σημειώνει στο ThessToday o κ. Παπαπαρίσης συμπληρώνοντας: “Δεν είναι κανενός το όνειρο να ζει σε κοντέινερ αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει δοθεί μια λύση μετά από αυτό που συνέβη”.

Όπως εξηγεί ο ίδιος κάποιοι εκ των παθόντων είχαν προλάβει να προχωρήσουν σε εργασίες στα σπίτια τους μετά τον Daniel. Έπειτα όμως και από το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias γύρισαν πάλι στο μηδέν. “Δεν μπόρεσαν να κάνουν και πολλά παρά μόνο να απομακρύνουν ποσότητες λάσπης. Οι τοίχοι στα σπίτι είναι υγροί οπότε δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επιδιορθώσεις” αναφέρει ο Διοικητής της δομής.

“Για αυτό το λόγο ζητούν παράταση της διαμονής στη δομή…”

Ο προγραμματισμός σύμφωνα με τον κ. Παπαπαρίση έλεγε πως η στέγαση στους οικίσκους θα είναι για τρεις μήνες ωστόσο όπως εκτιμά μάλλον θα παραταθεί ελέω χειμώνα και αιτήματος των πληγέντων. “Ήδη έρχονται και μας λένε πως δε θα μπορέσουν να κάνουν εργασίες στα σπίτια τους μέσα στο χειμώνα. Για αυτό το λόγο ζητούν παράταση της διαμονής στη δομή μέχρι την Άνοιξη του 2024. Η υπηρεσία θα ακούσει το αίτημα και θα φροντίσει να δοθεί λύση. Εκτιμώ πως το πιο πιθανό σενάριο είναι να δοθεί παράταση” εξηγεί.

Το κυβερνητικό πλάνο σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει πως στη δομή μπορούν να μείνουν μέχρι και 400 άτομα. “Είναι αδύνατον να έρθουν από όλη τη Θεσσαλία λόγω των μεγάλων αποστάσεων. Μέχρι στιγμής φιλοξενούνται άτομα από Φαρκαδόνα, Πηνειάδα, Κεραμίδι, Κουτσόχερο και Κάστρο. Ενδεχομένως να έλθουν και άλλα άτομα” προσθέτει ο διοικητής ενώ καταλήγοντας σχολιάζει πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε ως μια ιδέα με αμφιβολίες σε ό,τι αφορά στην ανταπόκριση, στη συνέχεια αποδείχθηκε πως ο κόσμος την στήριξε βλέποντας την ως μια σανίδα σωτηρίας.

thesstoday.gr