Μια περιήγηση στο δήμο Καρδίτσας, όπου τα αγραφιώτικα βουνά και ο απέραντος θεσσαλικός κάμπος σμίγουν και δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο απίστευτης ομορφιάς που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, αξίζει από κάθε άποψη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, όπου εκτίθεται σημαντικός αρχαιολογικός πλούτος της ευρύτερης περιοχής, η δημοτική πινακοθήκη διαθέτει έργα αξιόλογων ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών. Το Μουσείο Πόλης (ιστορικό-λαογραφικό) με πυρήνα των συλλόγων του τα προσωπικά αντικείμενα του Νικολάου Πλαστήρα.

Το μουσείο ύδρευσης βρίσκεται στο άλσος «χίλια δέντρα», ενώ σημαντικό είναι το μουσείο Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου. Μουσεία υπάρχουν και σε κοινότητες του δήμου Καρδίτσας, όπως το ιστορικό μουσείο Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλιοζωγλόπι.

Στα αξιοθέατα είναι η δημοτική αγορά, μνημείο ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τα αγάλματα τριών μουσών και μιας χάριτος καθώς και το επιβλητικό σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία, όπως και ο έφιππος ανδριάντας του Νικολάου Πλαστήρα στην ομώνυμη πλατεία.

Η πόλη της Καρδίτσας, είναι η πόλη του Γεωργίου Καραϊσκάκη και του Νικολάου Πλαστήρα, η πόλη από όπου πρωτοξεκίνησαν οι αγροτικοί αγώνες, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απελευθερώθηκε από την γερμανο-ιταλική κατοχή, η πόλη του πανελληνίου φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου και των δικών της μουσικών εκδηλώσεων κ.α.

Πολλές είναι οι εκκλησίες και οι αρχαιότητες που θα συναντήσει ο επισκέπτης στο δήμο Καρδίτσας. Ξεχωρίζει ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη της Καρδίτσας, η ακρόπολη των ελληνιστικών χρόνων στο Καλλίθηρο, ο θολωτός τάφος στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε το Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας των Αγράφων στην Καστανιά. 

Περίοπτη θέση κατέχουν και οι κοντινές επισκέψεις, όπως είναι η λίμνη Πλαστήρα και η περιοχή των Αγράφων.

Η λίμνη Πλαστήρα είναι εύκολα προσβάσιμη, και είναι μια περιοχή που χαρίζει στον επισκέπτη ανεπανάληπτες εμπειρίες με την φυσική της ομορφιά. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τη λίμνη και τα λουτρά Σμοκόβου, όπως και παραδοσιακούς οικισμούς όπως είναι το Φανάρι.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος τονίζει: «Η Καρδίτσα είναι μια πόλη που τα τελευταία χρόνια κάνει σημαντική προσπάθεια για να μπει στον τουριστικό χάρτη και να αυξήσει την επισκεψιμότητα της.

Στην προσπάθεια αυτή επιχειρούμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Για την Καρδίτσα ένα ισχυρό τοπόσημο είναι το ποδήλατο. Αυτή την ποδηλατική κουλτούρα προσπαθούμε να προωθήσουμε.

Παράλληλα αναδεικνύουμε και άλλα τοπόσημα της πόλης όπως το πάρκο του Παυσιλύπου, η Δημοτική Αγορά, το παλιό ηλεκτρικό εργοστάσιο, κά. Επίσης σημαντικές προσπάθειες κάνουμε για να αναδείξουμε την τοπική κουζίνα και τα ιδιαίτερα προϊόντα της περιοχής μας. Τέλος θέλω να επισημάνω ότι είμαστε μια περιοχή με φιλόξενους ανθρώπους, με χαμηλούς ρυθμούς καθημερινότητας που πραγματικά αξίζει κάποιος να επισκεφτεί».

Aπ. Ζώης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)