Μία ομιλία «χωρισμένη» σε δύο βασικές ενότητες θα κάνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ένα σκέλος της ομιλίας θα είναι εστιασμένο στην οικονομία και στο πακέτο των μέτρων στήριξης, που θα μπει σε εφαρμογή με έμφαση να δίνεται στην στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας θα είναι επικεντρωμένο σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα τρέξουν το προσεχές διάστημα στους τομείς της δικαιοσύνης, της παιδείας, της υγείας αλλά και της πολιτικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη ανάρτηση του χρησιμοποίησε την φράση «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση» για να δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει αναφορά σε μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία αλλά κυρίως θα εστιάσει στην επόμενη ημέρα και θα παρουσιάσει βήμα – βήμα το κυβερνητικό σχέδιο μέχρι το 2027. Άλλωστε όπως επισημαίνουν γαλάζια στελέχη στις εκλογές η κυβέρνηση πήρε καθαρή εντολή για να υλοποιήσει μια σειρά τολμηρών αλλαγών και στόχος είναι να μην χαθεί το momentum.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην παρέμβαση του πρωθυπουργού έμφαση δίνεται σε πέντε κρίσιμους τομείς:

Στην πολιτική προστασία. Το φετινό καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά δύσκολο στο μέτωπο των πυρκαγιών και στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως πρέπει να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις. Ένα πακέτο μέτρων είναι στα σκαριά και μεταξύ άλλων έρχονται νέες προσλήψεις και αυστηρότερο πλαίσιο για όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας. Βάρος θα δοθεί στον τομέα της πρόληψης με περαιτέρω αξιοποίηση των νέων τεχνολόγων (για παράδειγμα drones), ενώ η προσοχή στρέφεται και στους δήμους για την υλοποίηση μιας σειράς έργων.

Να σημειωθεί πως την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Έβρο προκειμένου να γίνει η πλήρης αποτίμηση και καταγραφή του μεγέθους των εκτάσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Σε αυτή την χρονική συγκυρία στόχος είναι να τρέξουν άμεσα μια σειρά απο δράσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Στην υγεία. Στις προτεραιότητες είναι η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας και γενικότερα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας (π.χ. ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφηση) κ.α.

Στη δικαιοσύνη. Βασικός στόχος είναι η επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και η εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.

Στην παιδεία: Μέσα στη χρονιά αναμένεται να είναι έτοιμη η ρύθμιση για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα. Παράλληλα από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στο «ψηφιακό σχολείο», με την αξιοποίηση για παράδειγμα διαδραστικών πινάκων.

Στο δημόσιο: Το σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει αξιολόγηση παντού, bonus παραγωγικότητας, προγράμματα κατάρτισης 400.000 δημοσίων υπαλλήλων κ.α.

Τα «μόνιμα» και τα «έκτακτα» μέτρα

Ένα πακέτο μέτρων που θα είναι κοστολογημένο για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα θα ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός. Στην τελική ευθεία προς την ΔΕΘ από το Μαξίμου εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία :

-Σε μόνιμα μέτρα. Το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους έχει ήδη ψηφιστεί και θα μπει σε εφαρμογή το 2024. Επίσης έρχεται νέα αύξηση στις συντάξεις την επόμενη χρονιά, ενώ θα συνεχιστεί η στήριξη των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά. Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει αύξηση το 2024 και στόχος είναι να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.

-Σε έκτακτα μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών, κυρίως των πλέον ευάλωτων (μεταξύ άλλων εξετάζονται παράταση του Market Pass, κάποιες αλλαγές όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης κ.α.)

-Στον έλεγχο της αγοράς από τις αρμόδιες αρχές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα πεδία και η προστασία των καταναλωτών είναι ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Είναι μια διαρκής διαδικασία και σε αυτό δεν θα γίνει καμία εξαίρεση. Κάθε επιχείρηση, σε οποιοδήποτε κλάδο και αν δραστηροποιείται, οφείλει να τηρεί το νόμο και να σέβεται τα δικαιώματα των καταναλωτών». Πρόσθεσε ακόμα πως «όταν αυτό δεν συμβαίνει, οι αρμόδιες αρχές θα επεμβαίνουν, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις και τα ανάλογα πρόστιμα».

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εστιάζοντας και σε συγκεκριμένες κινήσεις που δρομολογούνται. Στόχος είναι να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσουν να τρέξουν μια σειρά απο κρίσιμες παρεμβάσεις, όπως η μείωση των εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος.

naftemporiki.gr