Μήνυμα νίκης στις κάλπες του Ιουνίου απέστειλε με ομιλία από το βήμα του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως: «θα ξανακάνουμε όλη την Ελλάδα μπλε στις ευρωεκλογές» ενώ διαπίστωσε πως με τη «γαλάζια» παράταξη άλλαξε η εθνική ρότα και η Ελλάδα μπήκε σε τροχιά προόδου.

Εξέφρασε την πίστη του πως το κόμμα του θα συνεχίζει να πρωτοπορεί και τα επόμενα 50 χρόνια με πυξίδα τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Ευημερία. Μάλιστα, ευχήθηκε η «φλόγα γαλάζιου πυρσού» που είναι στο λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας να «φωτίζει το αύριο» ενώ ξεκαθάρισε πως οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν καθώς αν και ξεβολεύουν κάποιους, ωφελούν τους πολλούς.

«Η ΝΔ είναι κομμάτι του εαυτού μας, όπως η ελληνική κοινωνία είναι κομμάτι του δικού της κορμού» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η πορεία προς το αύριο είναι χτισμένη πάνω σε όσα «ζήσαμε και όσα κατακτήσαμε χθες». Στη συνέχεια, μίλησε για τα τεράστια εμπόδια που αντιμετώπισε η χώρα στην πρώτη τετραετία της ΝΔ, μεταξύ των οποίων τα διάτρητα σύνορα, τις μεγάλες, ξαφνικές φυσικές καταστροφές και την πανδημία. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε, βάζοντας την Ελλάδα για τα καλά σε τροχιά προόδου».

«Εντολή να προχωρήσουμε σταθερά τολμηρά μπροστά στη λεωφόρο των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα του 2024 αρχίζει να προσεγγίζει τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης», δήλωσε και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αυξήσεις των μισθών, αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια πιέζει. «Ο στόχος τον οποίο είχαμε θέσει προεκλογικά μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και κατώτατος στα 950 ευρώ θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση», αποσαφήνισε, για να προσθέσει πως: «Δεν γίναμε παράδεισος, αλλά με συνεχή προσπάθεια τα πράγματα να γίνονται καλύτερα», ενώ «αργά αλλά σταθερά γίνονται βήματα για να στηρίξουμε τους Έλληνες». Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ακμαία κοινωνία χωρίς ισχυρή οικονομία και εξήγησε πως: «Σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα άλλαξε. (…) Μείωση φόρων, επενδύσεις, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και κοινωνίας μας βοήθησε να νικήσουμε την πρωτοφανή υγειονομική επίθεση».

«Είναι κατάκτηση για τη χώρα ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος έχει καθιερωθεί ως αναμφισβήτητο κεκτημένο»

«Στα κούφια λόγια δήθεν πατριωτών απαντάμε με πράξεις», τόνισε σημειώνοντας πως «αυτή είναι μεγάλη μας διαφορά με όσους εμπορεύονται τον πατριωτισμό». «Να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία, ενώ πουλάς κεραλοιφές και χειρόγραφα του Χριστού συνιστά μέγιστη πολιτική εξαπάτηση», πρόσθεσε. «Είναι κατάκτηση για τη χώρα ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος έχει καθιερωθεί ως αναμφισβήτητο κεκτημένο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι η ΝΔ ήταν και θα παραμείνει κόμμα λαϊκό και κοινωνικό. «Η ΝΔ είναι η μόνη πραγματική παράταξη όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων», υπογράμμισε. Είπε ότι ο ρεαλισμός είναι η καλύτερη απάντηση στο λαϊκισμό, ενώ μίλησε για την τολμηρή ανανέωση των ιδεών και των στελεχών του κόμματος.

«Η προσαρμοστικότητα ανήκει και αυτή στα χαρακτηριστικά μας. Δεν περιχαρακωθήκαμε πίσω από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Μπορώ να βλέπω γύρω μου πολλούς αγωνιστές που ήταν πάντα ΝΔ. Βλέπω και πολλούς που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν ΝΔ, χωρίς τίποτα να μας χωρίζει, αλλά να μας ενώνει ο κοινός σκοπός. Αυτή η παράταξη φάνηκε η πιο ανθεκτική από όλες. Εμείς έχουμε τη γενναιότητα της αυτοκριτικής σε αντίθεση με άλλους. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας έκαναν κυρίαρχη δύναμη του τόπου και το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη», τόνισε.

«Επιτέλους γίνεται πράξη η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων»

«Εδώ και 50 χρόνια η ΝΔ βαδίζει δίπλα δίπλα με την πατρίδα. Μοιραστήκαμε όχι μόνο τα καλά, αλλά και τις χαμένες ευκαιρίες αυτής της περιόδου. Στη μεταπολίτευση δεν ολοκληρώθηκαν τελικά μεγάλες μεταρρυθμίσεις τεράστιας σημασίας», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Ένα σύνολο αδυναμιών που έγιναν μεγάλο φρένο. Αυτές τις παθογένειες καλείται να ξεριζώσει η δεύτερη θητεία μας. Ξέρουμε ότι είναι έργο δύσκολο. Πάντα γύρω από τα προβλήματα φυτρώνουν παράκεντρα συμφερόντων. Όμως δεν μας τρομάζουν τα εμπόδια και οι εντυπώσεις της στιγμής», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πολύ περισσότερο τώρα που η προσπάθεια μας αποδίδει καρπούς. Η εθνική οικονομία βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα, οι εξαγωγές αυξάνονται. Ειδικά στον πρωτογενή τομέα τον εκσυγχρονισμό τον πλαισιώνουν και αλλαγές για μια πιο ευέλικτη ευρωπαϊκή πολιτική», συμπλήρωσε. «Πετυχαίνουμε να εξαπλωθεί η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος. Τα κέρδη των φοροφυγάδων θα γίνονται επιτέλους κοινωνικό έργο. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα έχουν κεφαλαιοποιητικό επικουρική σύνταξη», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχουν γίνει στην παιδεία, ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι «επιτέλους γίνεται πράξη η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων». Είπε, επίσης, ότι ανάλογα δύσκολη είναι και η μάχη που δίνει η κυβέρνηση στην υγεία.

«Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί για να προστατεύσουν τον πολίτη»

«Πρόκειται για τραύματα. Κάποια αιμορραγούν στον κορμό του κράτους σχεδόν από την ίδρυσή του. Χρέος να εξαλείψουμε από το δημόσιο τον ωχαδερφισμό. Ξέρουμε τι δρόμο έχουμε να κάνουμε, αλλά και αυτόν που διανύσαμε. Η μάχη με το βαθύ κράτος έχει πολύ δρόμο μπροστά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, δήλωσε πως: «όταν μια κοπέλα δολοφονείται έξω από αστυνομικό τμήμα σκύβουμε το κεφάλι και λέμε πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν αυτά που έχουμε πετύχει. Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί για να προστατεύσουν τον πολίτη. Οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους και να έχουν και τη δική μας στήριξη αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Αυτά τα λόγια ισχύουν πάντα σε ένα έργο σισύφειο. Θα επιμείνουμε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Μέχρι όλοι μας να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

insider.gr