Παγωμένες στα σημερινά επίπεδα θα μείνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2024, ενώ από το 2025 έρχεται νέα προσαρμογή σε όλη τη χώρα με βάση αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων.

Η αυτόματη προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνεται με βάση ένα νέο πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι τάσεις αλλά και τα δεδομένα της αγοράς εξισώνοντας τις αντικειμενικές με τις πραγματικές τιμές διαρκώς.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να μην «πειράξει» τα επίπεδα των αντικειμενικών αξιών το επόμενο έτος, παρ’ ότι σε πολλές εμπορικές περιοχές τα συμβόλαια γίνονται σε πολλαπλάσιες, των αντικειμενικών, τιμές.

Από την άλλη πλευρά, έχει ληφθεί η απόφαση επέκτασης του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα με την προσθήκη 2.167 νέων περιοχών, ψηφιοποίησης των τιμών σε περιοχές εκτός σχεδίου, αλλά και διόρθωσης των τιμών σε Δήμους που έχουν εγείρει ενστάσεις μετά την τελευταία αναπροσαρμογή.

Ενστάσεις έχουν υποβάλλει συνολικά 145 Δήμοι και όπως αναφέρει με νόημα κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΘΟ, «σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις». Με απλά λόγια, αντί για μειώσεις, σε ορισμένους Δήμους θα υπάρξουν νέες αυξήσεις.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΘΟ εντός του 2024 θα προχωρήσουν:

Επέκταση σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για 2.167 περιοχές που αντιστοιχούν στο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών στην Αττική αγγίζει περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, την Αγία Μαρίνα, το Χάρακα και το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τη Σαλαμίνα, τα Κύθηρα και την Αίγινα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) και τη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Όλα ψηφιακά. Εντός του επόμενου έτους θα ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών που αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Διορθώσεις τιμών ζώνης σε δήμους: Εως το τέλος Φεβρουαρίου 2024, η ειδική επιτροπή του ΥΠΕΘΟ η οποία εξετάζει τις ενστάσεις των 145 Δήμων επί των νέων -προ διετίας- αντικειμενικών αξιών αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο της.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως ήδη το 60% των αιτημάτων διόρθωσης προς τα κάτω απορρίπτεται, καθώς δεν συνοδεύεται από επαρκή τεκμηρίωση. Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, έρχεται η σειρά των ιδιωτών εκτιμητών οι οποίοι θα αναλάβουν να προχωρήσουν στον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης, όπως ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022. Η «άσκηση» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι αλλά ο πήχης των προσδοκιών ουσιαστικών μειώσεων μπαίνει από στελέχη του ΥΠΕΘΟ, χαμηλά.

Στην Αττική μείωση αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει οι δήμοι Αθηναίων, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρούσιου, Βριλησσίων, Ζωγράφου,Αγ. Δημητρίου,Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου ενώ στην περιφέρεια μεταξύ άλλων διορθώσεις έχουν ζητήσει οι δήμοι Καλαμάτας, Ρόδου, Κιλκίς ,Πύλου, Σάμου, Κέρκυρας, Πάτρας, Πύργου, Ιθάκης, Κομοτηνής…

euro2day.gr (Eλενα Λάσκαρη)