Επενδύσεις ύψους 261 εκατ. ευρώ έως το 2029 δρομολογεί η ΕΔΑ Αττικής για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε νέες περιοχές. Με την επέκταση οι δήμοι που καλύπτονται θα φτάσουν τους 58 και θα τροφοδοτούνται με LNG 7 ακόμη απομακρυσμένοι από το υφιστάμενο δίκτυο δήμοι (Μεγάρων, Ραφήνας, Μαραθώνα, Αρτέμιδας, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής και Μάνδρας). To επενδυτικό πλάνο για την εταιρεία -που μαζί με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και τη ΔΕΔΑ είναι υπό την «ομπρέλα» της ΔΕΠΑ Υποδομών που ανήκει στην ιταλική Italgas- εξειδίκευσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑ Αττικής Λεωνίδας Μπακούρας σε συνέντευξη Τύπου χθες.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων σημείων έγχυσης βιομεθανίου για το οποίο υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και διαθεσιμότητα και αναμένεται το θεσμικό πλαίσιο και ενός σημείου έγχυσης υδρογόνου, με δεδομένο ότι το βιώσιμο μέλλον των δικτύων αερίου «περνά» από τα ανανεώσιμα αέρια. Στις προτεραιότητες του επενδυτικού προγράμματος περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση του παλαιού σιδερένιου δικτύου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έως το 2026.

Για το 2023

Αναφερόμενος ειδικά στον προγραμματισμό για το 2023, ο κ. Μπακούρας σημείωσε ότι πέρα από τις επενδύσεις για τις επεκτάσεις και την αναβάθμιση του δικτύου της ΕΔΑ Αττικής (με την κατασκευή 122,4 χλμ. αγωγών χαμηλής πίεσης και 1,5 χλμ. αγωγών μέσης πίεσης) προβλέπεται και η έναρξη του προγράμματος της ψηφιοποίησης του δικτύου (με εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλους τους νέους καταναλωτές) και την ενίσχυση της ασφαλούς διανομής.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι βλέπει αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για το φυσικό αέριο με βάση τα στοιχεία για τις νέες συμβάσεις που υπεγράφησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ύστερα από το «πάγωμα» του 2022 που οφειλόταν στην εκτόξευση των τιμών του καυσίμου λόγω της ενεργειακής κρίσης. Οι νέες συνδέσεις είχαν φτάσει το 2021 σε επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών (24.000) αλλά μειώθηκαν κατά 50% το 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης. Στη συνέχεια οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, αλλά μετά το Πάσχα -και με φόντο την αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη- παρατηρήθηκε τόνωση του ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα μόνο τον Ιούνιο να υπογραφούν 1.400 συμβάσεις και συνολικά στο πρώτο εξάμηνο 5.061. Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά βιομηχανίες που είχαν διακόψει τις παραλαβές φυσικού αερίου και το αντικατέστησαν με άλλα καύσιμα (LPG, πετρέλαιο κ.ά.) έχουν ήδη επιστρέψει.

Αποδοτικά δίκτυα

Ο κ. Μπακούρας υπογράμμισε ότι η ΕΔΑ Αττικής δεσμεύεται για ολοκλήρωση της σύνδεσης σε διάστημα 30 ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου. «Ο σχεδιασμός των έργων πραγματοποιείται με τεχνικοοικονομικά κριτήρια που θα επιφέρουν αύξηση των συνδέσεων των νέων καταναλωτών και των διανεμόμενων όγκων, καθιστώντας τα δίκτυα αποδοτικά», επεσήμανε ο ίδιος. Έμφαση εξακολουθεί να δίνεται στην υπογραφή συμβάσεων με πελάτες που βρίσκονται σε σημεία όπου υπάρχει ήδη ενεργοποιημένο δίκτυο.

Όπως επισημάνθηκε εξάλλου, έως τον Οκτώβριο αναμένεται η ενοποίηση τριών εταιρειών διαχείρισης των Εταιρειών Διανομής Φυσικού Αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ), ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το τιμολογιακό καθεστώς (τέλη δικτύου) που θα ισχύει μετά τη συγχώνευση. Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον μέτοχο (Italgas), σε συνέχεια της πρόσφατης (περασμένη εβδομάδα) απόφασης της ΡΑΑΕΥ για καθορισμό του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) στο 8,57% για το 2023, προσθέτοντας ότι ζητούμενο είναι να συνδυαστούν οι ικανοποιητικές αποδόσεις για τους μετόχους με προσιτές τιμές και υπηρεσίες στους τελικούς καταναλωτές.

naftemporiki.gr