Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου εγείρει ξανά η Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να υποστηρίζει πως συζήτησε το θέμα του εξοπλισμού των νησιών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή τους.

Ειδικότερα, στην πτήση της επιστροφής του, μετά το ταξίδι που πραγματοποίησε σε χώρες του Κόλπου και στα Κατεχόμενα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις προσδοκίες της Τουρκίας και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Ερντογάν απάντησε πως συζήτησε το θέμα του εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως «αυτό δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα». «Όπως γνωρίζετε, οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και το λόμπι τους προκαλούν συνεχώς. Το αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης είναι κατά καιρούς να συμβαίνουν ανεπιθύμητες καταστάσεις» πρόσθεσε.

ΥΠΕΞ: Ζητήματα κυριαρχίας δεν ετέθησαν στο Βίλνιους

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισαν από την πλευρά τους πως «ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης».

«Το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Κληθείς να απαντήσει ποιες είναι οι «υποχωρήσεις», στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η κυριαρχία είναι απόλυτη, ενιαία και αναφαίρετη, και ως εκ τούτου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν επιδέχεται οποιασδήποτε παραχώρησης-συρρίκνωσης».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης, εκείνο που ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι ότι σε μία συζήτηση, η οποία θα ανοίξει με τη γείτονα, και η οποία προφανώς και δεν μπορεί να αφορά τα θέματα κυριαρχίας, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κι ορισμένες αποκλίσεις από την αρχική μας σχέση, η οποία όμως απόκλιση, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι επιζήμια για τα εθνικά μας θέματα ούτε μπορεί να αφορά θέματα κυριαρχίας».

«Άρα, η λογική είναι ότι σε μία συζήτηση μπορεί να υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις από την αρχική μας γραμμή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μία συζήτηση ακριβώς αυτό ενέχει: Το στοιχείο της συζήτησης, ώστε σε κάποια στιγμή να μπορέσει να υπάρξει μία κοινή πλεύση, μία σύζευξη. Αυτό, εξάλλου, θα μπορούσε να συμβεί και στο διεθνές δικαστήριο εάν οψέποτε η διαφορά αγόταν ενώπιόν του» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης για να καταλήξει: «Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με θέματα κυριαρχίας».

naftemporiki.gr