Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου με τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε, ζήτησε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Καν. 

Ο Καρίμ Χαν είπε ότι το ΔΠΔ θα ζητήσει επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, τον Μοχάμεντ Ντιαμπ Ιμπραΐμ αλ-Μάσρι, τον αρχηγό των Ταξιαρχιών Αλ-Κασεμ, γνωστό ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον πολιτικό αρχηγό της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγιε

Τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών πολιτικών θα αποτελέσουν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ θέτει στο στόχαστρο ηγέτη στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση βάζει τον Νετανιάχου στο ίδιο κάδρο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Τι προβλέπει η διαδικασία

Μια επιτροπή δικαστών του ΔΠΔ θα εξετάσει τώρα την αίτηση του Καρίμ Καν για τα εντάλματα σύλληψης.

Ο Καν διευκρίνισε ότι οι κατηγορίες εναντίον των Σινουάρ, Χανίγιε και αλ-Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση».

«Ο κόσμος συγκλονίστηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν οι άνθρωποι απήχθησαν από τα υπνοδωμάτιά τους, από τα σπίτια τους, από τα διαφορετικά κιμπούτς στο Ισραήλ», ανέφερε ο Καν σε δηλώσεις του στο CNN, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι έχουν υποφέρει πάρα πολύ».

Σε ό,τι αφορά τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, τα εντάλματα περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων στη διάρκεια σύγκρουσης», δήλωσε ο Καν.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Όταν εμφανίστηκαν αναφορές τον περασμένο μήνα ότι ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ εξετάζει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Νετανιάχου είπε ότι τυχόν εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ κατά ανώτερων ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων «θα προκαλέσει μια αγανάκτηση ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».

Ερωτηθείς σχετικά ο Καν είπε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» και πρόσθεσε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, «είναι ελεύθερο, παρά τις αντιρρήσεις τους για τη δικαιοδοσία, να υποβάλουν προσφυγή ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του ΔΠΔ. Ωστόσο, το ΔΠΔ ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν δηλώσει επισήμως το 2015 τη δέσμευσή τους στις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου.

Χαμάς: Η απόφαση «εξισώνει το θύμα με τον δήμιο»

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τρεις κορυφαίους μαχητές της Χαμάς "εξισώνει το θύμα με τον εκτελεστή", δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς τη Δευτέρα.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε επίσης ότι η απόφαση του ΔΠΔ ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον "πόλεμο εξόντωσής" του στη Γάζα.

Πηγή: skai.gr