Η “επόμενη ημέρα” στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξημερώσει ακόμα, καθώς επίμονες διαρροές εμφανίζουν ως “πολύ πιθανή” την αποχώρηση και της “ομάδας Αχτσιόγλου”, μετά την έξοδο της “Ομπρέλας”.

Στην Κουμουνδούρου ωστόσο γίνεται σαφές πως είτε έτσι είτε αλλιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ και, προσωπικά, ο Στέφανος Κασσελάκης θα κριθούν από την πολιτική που θα αναπτύξουν, με τα πρώτα δείγματα γραφής να πρέπει να δοθούν “πολύ σύντομα και πολύ καθαρά”.

Η στρατηγική της ομάδας “6+6” (Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστόπουλου κ.ά.) φάνηκε ότι έχει αλλάξει από την σκληρότητα της επιστολής που δημοσιοποίησαν λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή και ενώ είχαν αποχωρήσει από τις εργασίες της.

Στο ερώτημα “πώς μπορείτε να παραμείνετε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτό”, με κατηγορίες όπως “τακτικές alt right” που απηύθυνε στην ηγεσία, οι απαντήσεις παραπέμπουν σε σύντομο ξεκαθάρισμα, με την παραδοχή ότι ο εγκλωβισμός τους στο κόμμα “θα μας τελειώσει πολιτικά”.

Στέλεχος της ομάδας (υπέρ της άμεσης αποχώρησης) επικαλείται και την ισχυρή πίεση που υφίστανται από τη βάση τους, δηλαδή από το 44% των μελών που ψήφισε την κ. Αχτσιόγλου για την προεδρία.

Παραμένουν ωστόσο και οι διστακτικοί οι οποίοι δεν βλέπουν θετικά τη συνύπαρξη, στον νέο πολιτικό φορέα, με τους “ακραίους” της “Ομπρέλας”. Το επιχείρημά τους είναι η αναμονή, ώστε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί νέο πλήγμα στις ευρωεκλογές, να τεθεί θέμα ηγεσίας και “να ξαναπάρουμε το κόμμα”.

Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το Σάββατο, στην πανελλαδική σύσκεψη των μελών που ακολουθούν την “ομάδα Αχτσιόγλου”.

Με νέα κοινοβουλευτική ομάδα, αν…

Εάν, τελικά, κάνουν το βήμα, θεωρούν βέβαιο ότι οι βουλευτές που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δέκα και, άρα, θα μπορούν να σχηματίσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Αυτή τη στιγμή εκτός ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα από την “Ομπρέλα”, συν οι εφτά βουλευτές που συνυπέγραψαν την Κυριακή την επιστολή της “Ομάδας Αχτσιόγλου” προς την Κεντρική Επιτροπή. Ο δέκατος θα είναι, λένε, ένας από τους δύο Μουσουλμάνους βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ “υπάρχουν άλλοι τρεις εν αναμονή”.

Σημειώνουν, επίσης, ότι την ομάδα θα την ακολουθήσει και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δεν είναι βουλευτής.

«Πόρτα» από Βαρουφάκη-Κωνσταντοπούλου

Ο υπό σύσταση νέος φορέας πάντως… έφαγε πόρτα από τον Γιάνη Βαρουφάκη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά το άνοιγμα που έκανε στα κόμματα τους το στέλεχος της “Ομπρέλας” Δημήτρης Βίτσας.

«Ουδέποτε έκανα συζήτηση με τον Βίτσα ή τον Τσακαλώτο, ουδέποτε θα κάνω συζήτηση με όποιους πρόδωσαν την Αριστερά, τους πολίτες και τους αγώνες για να παραμείνουν στις καρέκλες τους”, απάντησε η πρόεδρος της “Πλεύσης Ελευθερίας”.

“Το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από τα μνημονιακά κόμματα, επιχειρώντας να συγκρατήσουν δυνάμεις, δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κλέων Γρηγοριάδης.

Η αντεπίθεση της ηγεσίας

Απέναντι σε όλα αυτά, η ηγεσία εμφανίζει ως μόνο όπλο την εξωστρέφεια και “την παραγωγή πολιτικής”.

Τα θέματα που θα προτάξει για το επόμενο διάστημα είναι “ακρίβεια, φορολογικό, στέγη, ιδιωτικό χρέος”, εν όψει των σχετικών νομοσχεδίων και της συζήτησης στη Βουλή για τον νέο Προϋπολογισμό.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο κ.Κασσελάκης θα έχει σήμερα συνάντηση στη Βουλή με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, ενώ ετοιμάζει νέο πρόγραμμα “καταδρομικών” περιοδειών και επισκέψεων.

Όπως γνωστοποίησε χθες, η περίφημη αδιαμεσολάβητη επαφή του με τον κόσμο θα πάρει πιο συγκεκριμένη και σταθερή μορφή μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού “στο Κόκκινο”. Δηλαδή με καθιέρωση ημέρας και ώρας που θα απαντάει “ζωντανά” σε ερωτήσεις και θα ακούσει προτάσεις.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η ανασύνθεση της ηγετικής ομάδας με ένταξη νέων προσώπων. Καθώς ο χειρισμός στο θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές απέδειξε ότι τα στελέχη που τον στήριξαν για την προεδρία και βρίσκονται δίπλα του δεν θα ανεχτούν “νέους αιφνιδιασμούς σε μείζονα ζητήματα”.

euro2day.gr