Έντονο παραμένει το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων ταλαιπωρώντας φαρμακοποιούς και ασθενείς που αναζητούν με αγωνία τα σκευάσματα. Σε μια περίοδο μάλιστα που αρχίζουν σιγά-σιγά να εμφανίζονται και οι ιώσεις στα παιδιά λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και της εναλλαγής του καιρού, παρατηρείται ένας περιορισμός στα παιδικά σιρόπια.

Αξίζει να αναφερθεί πως παρόμοιο πρόβλημα με την έλλειψη στα παιδικά σιρόπια είχε παρατηρηθεί και τα προηγούμενα χρόνια σε περιόδους έξαρσης των παιδικών ιώσεων.

«Οι ελλείψεις συνεχίζονται και η εικόνα δεν έχει αλλάξει. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, γιατί η πολιτεία δεν έχει λάβει αποφάσεις που θα αλλάξουν την πορεία διακίνησης των φαρμάκων. Το συνταγογραφούμενο φάρμακο στην ελληνική αγορά έχει πολύ χαμηλή τιμή. Γι’ αυτό και είναι δέλεαρ για αυτούς που ασκούν νόμιμα μια εμπορική δραστηριότητα να εξάγονται τα φάρμακα.

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και καθαριστικό για τη ζωή των ανθρώπων, αλλά η πολιτεία δεν έχει βάλει βαθιά το μαχαίρι για να λάβει γενναίες αποφάσεις, όπως είναι το σταμάτημα των παράλληλων εξαγωγών και η αύξηση των ποσοτήτων των εισαγομένων φαρμάκων».

Ενόψει του χειμώνα που έρχεται τις επόμενες μέρες η δυναμική εμφάνιση των ιώσεων προκαλεί προβληματισμό στους φαρμακοποιούς, καθώς είναι πολύ πιθανό να προκληθεί ζήτημα ξανά με τις ελλείψεις στα σιρόπια.

«Ήδη στα παιδικά σιρόπια παρατηρείται ένας περιορισμός, χωρίς μάλιστα να έχουν εμφανιστεί ακόμη και οι ιώσεις που αναμένουμε. Αυτά τα σιρόπια είναι εισαγόμενα» τόνισε ο κ. Ματσιόλης.

Βέβαια ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν και σε άλλες παθήσεις και ασθένειες που ταλαιπωρούν εδώ και καιρό τον κόσμο, ενώ οι φαρμακοποιοί κάνουν αγώνα δρόμου για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.

Ο κ. Ματσιόλης αναφέρθηκε και στον αντιγριπικό εμβολιασμό λέγοντας πως είναι δώρο της επιστήμης προς τον άνθρωπο και οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον για να το κάνουν, ενώ η δράση του αρχίζει να φαίνεται στον ανθρώπινο οργανισμό περίπου δεκαπέντε μέρες μετά τον εμβολιασμό.

e-thessalia.gr