Εκρηξη ανοικοδόμησης σε επίπεδο νέων ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και καταλυμάτων που προορίζονται για Airbnb καταγράφεται στην πόλη του Βόλου. Ακόμη μία νέα ξενοδοχειακή μονάδα «σηκώνεται» στην περιοχή πίσω από το Δημαρχείο Βόλου και θα τονώσει τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών στην πόλη. Η έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας σε επίπεδο δημιουργίας κλινών, αποδίδεται στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην ίδια την πόλη, τα τελευταία χρόνια, η οποία μάλιστα είναι σταθερά υψηλή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως άλλωστε φαίνεται και μέσα από τα ευρήματα της έρευνας του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Βόλου, που παρουσιάστηκε χθες, στα γραφεία του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης.

«Είχαμε χρόνια να δούμε οικοδομική δραστηριότητα σε επίπεδο κλινών στην πόλη, κάτι που οφείλεται στην αύξηση των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι στοχευμένες καμπάνιες, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, οι αθλητικές διοργανώσεις έχουν τονώσει το προφίλ του Βόλου ως τουριστικού προορισμού και συμπαρασύρονται και τα περίχωρα», σχολίασε η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γεωργία Μποντού Τοκαλή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε ο προϊστάμενος του Τμήματος Τουρισμού, Γιώργος Παπαμακάριος, για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και τον Αύγουστο του 2023, η μέση ετήσια πληρότητα κυμάνθηκε σε ποσοστό 49,7%, με το πρώτο εξάμηνο από Σεπτέμβριο έως Φεβρουάριο να είναι πολύ δυνατό, να παρουσιάζεται μία καμπή στο διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου και η κίνηση να τονώνεται και πάλι τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Η τουριστική κίνηση είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι οπότε και η μέση πληρότητα ανήλθε στο 47,6% και έδειξε ότι ο τουρισμός επέστρεψε στα επίπεδα του 2019.

Καλύτερα στατιστικά σύμφωνα με τον κ. Παπαμακάριο καταγράφονται μέσα στον Βόλο, η τουριστική εικόνα του οποίου είναι σταθερά πολύ καλή και εκεί αποδίδεται και η ανέγερση νέων τουριστικών μονάδων. Χαρακτηριστική και η αύξηση των διαθέσιμων κλινών μέσω Airbnb, οι οποίες αυξήθηκαν στις 1.200 από 838 πέρυσι.

Το ορεινό τουριστικό τμήμα του Δήμου ήταν σταθερό και βελτιωμένο τον μήνα Δεκέμβριο, ενώ το παραθαλάσσιο καταγράφει μικρή κάμψη, που αποδίδεται στην «απώλεια» επισκεπτών από μεγάλες παραδοσιακές αγορές του εξωτερικού.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαμακάριος το 74,1% των επισκεπτών του Δήμου Βόλου είναι Ελληνες και θα πρέπει πλέον να τονωθεί το τμήμα των τουριστών από το εξωτερικό. «Είχαμε αύξηση τουριστών από τη Ρουμανία και την Ολλανδία και σταθερή ροή από τη Βουλγαρία μειώθηκαν όμως οι επισκέπτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ και την Αγγλία. Αυτός θα είναι και ο βασικός στόχος της νέας τουριστικής καμπάνιας, η επανασύνδεση του προορισμού με βασικές αγορές του τουρισμού», εξήγησε ο ίδιος.

Απαισιόδοξοι μετά τις πλημμύρες

Παρά τα θετικά αποτελέσματα και την αύξηση της μέσης ετήσιας πληρότητας από το 47,6% πέρυσι, στο 49,7% φέτος, οι άνθρωποι του τουρισμού εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα έγινε στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς λόγω των πλημμυρών, ξενοδοχεία ειδικά στο Πήλιο δεν είχαν καν διαδίκτυο ή τηλεφωνική γραμμή. Μάλιστα, στον «ξαφνικό θάνατο» της σεζόν τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και έγιναν οι διπλές καταστροφικές πλημμύρες αποδίδεται και η απαισιοδοξία που εκφράζουν σε ποσοστό 55% οι ξενοδόχοι για την επόμενη περίοδο. Μόνο στον Βόλο, η απαισιοδοξία για την επόμενη περίοδο περιορίζεται στο 16%. «Παρατηρούμε ότι ο Βόλος είναι πολύ καλά και σε επίπεδο πληροτήτων και ψυχολογίας σε αντίθεση με τα ορεινά και παραθαλάσσια» σχολίασε ο κ. Παπαμακάριος.

Προβληματισμός για κρουαζιέρα και αεροδρόμιο

Προβληματισμός φαίνεται να δημιουργείται στους τομείς της κρουαζιέρας και του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου για την επόμενη περίοδο. Η αδυναμία προσέγγισης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου εξαιτίας της μείωσης των βαθών από τα φερτά υλικά από τις πλημμύρες αλλά και η «φυγή» της Easy Jet, όπως φημολογείται, η οποία έφερνε τον μεγαλύτερο αριθμό επιβατικού κοινού (3.629 άτομα για την περίοδο της έρευνας), είναι οι τουριστικές προκλήσεις της νέας περιόδου.

Η κρουαζιέρα για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023 κινήθηκε πιο χαμηλά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, 34 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έναντι 48, ωστόσο, ήταν μία καλή χρονιά. «Τα κρουαζιερόπλοια ήταν γεμάτα, και το 75% των επιβατών κινήθηκαν στον Βόλο και το Πήλιο. Το 50% παρέμεινε στην πόλη του Βόλου, το 25% συμμετείχε σε εκδρομές σε Πορταριά και Μακρινίτσα και το 25% σε εκδρομές στα Μετέωρα», ανέφερε ο κ. Παπαμακάριος.

Σε επίπεδο αεροδρομίου, οι επιβάτες επίσης μειώθηκαν από τους 18.782 πέρυσι σε 17. 252 φέτος, ενώ η φημολογούμενη αποχώρηση της Easy Jet με πτήσεις από το Λονδίνο θεωρείται πλήγμα, αν δεν καλυφθεί από άλλη εταιρεία.

Περπατώ στον Βόλο

Το «Περπατώ στον Βόλο» ήταν το νέο πρότζεκτ που υλοποίησε ο Δήμος Βόλου και περιλάμβανε δωρεάν ξεναγήσεις, κάθε Παρασκευή, στις 10:30 το πρωί, από την περιοχή των Παλαιών έως και την παραλία του Αναύρου, συνοδεία τοπικού πιστοποιημένου ξεναγού.

Από τις 19 Μαΐου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 17 ξεναγήσεις με τη συμμετοχή 167 ατόμων και η πιλοτική εφαρμογή της είχε θετική αποδοχή σε επίπεδο σχολίων από τον κλάδο της φιλοξενίας. Υψηλό ενδιαφέρον καταγράφτηκε τον Μάιο και Ιούνιο, τόσο από αλλοδαπούς όσο και από Ελληνες επισκέπτες.

Το TikTok στο τουριστικό… παιχνίδι

Το TikTok θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την προώθηση του προορισμού Βόλος -Πήλιο για την επόμενη περίοδο.

Πρώτος στόχος σύμφωνα με την κ. Μποντού Τοκαλή θα είναι η επανασύνδεση με μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ενώ το νέο πρόγραμμα προβολής θα φέρνει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις εμπειρίες του από το ταξίδι στην περιοχή. «Θέλουμε οι ίδιοι οι επισκέπτες να επαναλαμβάνουν το ταξίδι τους στον Βόλο και το Πήλιο και οι ίδιοι να γίνονται πρεσβευτές του τόπου μας, με στόχο την περαιτέρω τόνωση της επισκεψιμότητας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», ανέφερε η αντιδήμαρχος.

Βράβευση του Βόλου από την Ελβετία

Στη λίστα των εκθέσεων τουρισμού στις οποίες θα συμμετέχει ο Δήμος Βόλου περιλαμβάνεται και το Λουγκάνο της Ελβετίας, επιλογή που δεν είναι τυχαία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, η κ. Μποντού ανακοίνωσε τη βράβευση του Βόλου ως καλύτερου τουριστικού προορισμού στο πλαίσιο των Swiss Tourism Awards. Επιστημονική επιτροπή συνεκτίμησε την τοποθεσία, τη θέα από το Πήλιο στη θάλασσα, το ίδιο το Πήλιο αλλά και την ιστορία και βραβεύει τον προορισμό ως τον καλύτερο.

Για την παραλαβή του βραβείου, ο Δήμος Βόλου θα συμμετέχει στην διεθνή τουριστική έκθεση στο Λουγκάνο από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2024, όπου μάλιστα ο προορισμός Βόλος- Πήλιο θα βρεθεί στο επίκεντρο της διοργάνωσης με δράσεις προβολής.

Eλένη Χάνου (Tαχυδρόμος)