Μόλις δύο χρόνια πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 στις τρεις χώρες της Βόρειας Αμερικής, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό, η FIFA επισημοποίησε το πρόγραμμα των αγώνων, στους οποίους θα συμμετέχουν, για πρώτη φορά στην ιστορία, 48 Εθνικές ομάδες.

Η αρχή θα γίνει από το εμβληματικό Estadio Azteca στην Πόλη του Μεξικού, το πρώτο γήπεδο που θα έχει φιλοξενήσει τρεις εναρκτήριους αγώνες ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το πρώτο παιχνίδι του τουρνουά θα διεξαχθεί την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2026, ενώ ο τελικός στο Νιού Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 19 Ιουλίου.

Οι πόλεις για τις διοργανώτριες χώρες

Οι τρεις διοργανώτριες θα παίξουν τους τρεις αγώνες της φάσης των ομίλων εντός έδρας, με τον Καναδά να ξεκινά στο Τορόντο την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026 και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Λος Άντζελες, ενώ το Μεξικό θα είναι η οικοδεσπότρια χώρα του εναρκτήριου αγώνα.

Οι πόλεις που επιλέχθηκαν από τους διοργανωτές για τους άλλους αγώνες της φάσης των ομίλων των τριών κρατών-διοργανωτών είναι η Γουαδαλαχάρα, το Βανκούβερ και το Σιάτλ.

Το Νιου Τζέρσεϊ θα φιλοξενήσει τον τελικό, το Μαϊάμι τον «μικρό τελικό», ενώ σε Ντάλας και Ατλάντα θα διεξαχθούν οι ημιτελικοί, σε μια διοργάνωση που στις κορυφαίες φάσεις του θα δει τα πάντα να μεταφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, το Ντάλας θα είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τα περισσότερα παιχνίδια (εννιά) του τουρνουά.

Το πρόγραμμα εγγυάται ότι θα υπάρχουν τρεις ημέρες ανάπαυσης για τις ομάδες, για τους 103 από τους 104 αγώνες της διοργάνωσης. Οι περισσότεροι αγώνες θα διεξαχθούν σε τρεις περιφέρειες (ανατολικά, κέντρο, δυτικά) προκειμένου να μειωθούν οι μετακινήσεις για ομάδες και φιλάθλους.

Η φάση των ομίλων

Την ημέρα έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, θα υπάρχουν δύο αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του εναρκτήριου αγώνα του Μεξικού στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ ο άλλος θα διεξαχθεί στη Γουαδαλαχάρα.

Η δεύτερη αγωνιστική ημέρα περιλαμβάνει άλλους δύο αγώνες, στους οποίους θα συμμετέχουν οι οικοδεσπότες Καναδάς (Τορόντο) και Ηνωμένες Πολιτείες (Λος Άντζελες), αντίστοιχα.

Το τελευταίο τετραήμερο της φάσης των ομίλων θα περιλαμβάνει έξι αγώνες την ημέρα. Οι αγώνες του ίδιου ομίλου θα διεξάγονται ταυτόχρονα. Όλες οι άλλες αγωνιστικές στη φάση των ομίλων θα περιλαμβάνουν τέσσερις αγώνες την ημέρα, σε τέσσερις διαφορετικές ώρες έναρξης.

Τα ζευγάρια των αγώνων και οι ώρες έναρξης θα επιβεβαιωθούν μετά από κλήρωση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του 2025, ενώ το «κάδρο» των 36 ομάδων που θα έχουν προκριθεί από τα προκριματικά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Iνφαντίνο: Το πιο εντυπωσιακό Παγκόσμιο Κύπελλο

«Το πιο περιεκτικό και εντυπωσιακό Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA δεν είναι πλέον ένα όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί με τη μορφή 104 αγώνων σε 16 στάδια αιχμής στον Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες», σχολίασε για τον καταρτισμό του ημερολογίου ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

«Από τον εναρκτήριο αγώνα στο εμβληματικό Estadio Azteca μέχρι τον θεαματικό τελικό στη Νέα Υόρκη του Νιου Τζέρσεϊ. Οι παίκτες και οι οπαδοί ήταν στο επίκεντρο του εκτεταμένου σχεδιασμού μας για αυτό το πρωτοποριακό τουρνουά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις τρεις χώρες μας και τις 16 διοργανώτριες πόλεις για τη συνεχή δέσμευσή τους στη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου που όχι μόνο θα σημειώσει νέα ρεκόρ αλλά θα αφήσει και μια ανεξίτηλη κληρονομιά».

naftemporiki.gr