Αποφασισμένοι να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου, στα πλαίσια των πολύμορφων πανελλαδικά συντονισμένων κινητοποιήσεων, είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας που συμμετείχαν σε σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των αγροτών των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας, που βρίσκονται για 28η μέρα με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατυκάμπου, ενώ εκφράστηκε η αγωνιστική διάθεση των αγροτών για μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις, Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε και η πραγματοποίηση πανθεσσαλικής σύσκεψης, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, με σκοπό το συντονισμό του αγώνα

Κατά την διάρκεια της εν λόγω σύσκεψης, μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν τα εξής: «Η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών της περιοχής αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα: Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και κοπάδια με ζώα καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα, καθυστερούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, προαναγγέλλει νέες καταστροφές, αφού κινείται στη γνωστή λογική του κόστους - οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση και διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης». Αλλά και η νέα ΚΑΠ, έχει φέρει μεγάλες περικοπές στην βασική ενίσχυση που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων βιοπαλιστών αγροτών».

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα χωριά του νομού και όλης της Θεσσαλίας και επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας που ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα.

Όπως τόνισε πέρασαν μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και ακόμα ο αγροτικός κόσμος δεν γνωρίζει πως θα αποζημιωθεί για τις καλλιέργειές τους και επανέλαβε ότι η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. και για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο.

Επισήμανε επίσης της ανάγκη να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ που είναι απαγορευτικοί για τους αγρότες της Καρδίτσας και όλης της Θεσσαλίας και την ανάγκη μείωση του κόστους παραγωγής διεκδικώντας το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο και φθηνό αγροτικό ρεύμα και όλο το πλαίσιο των αιτημάτων που η ΕΟΑΣΚ είχε θέσει και στην προηγούμενη κινητοποίηση.

agronews.gr