Τα ανταποδοτικά τέλη για το 2023 ενέκρινε, κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στη σημερινή του συνεδρίαση, όπου τονίστηκε ότι τα τέλη μειώθηκαν από το 2014 που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή κατά 1,5% κατά μέσο όρο, σε μια συζήτηση που έγινε σε ήπιους τόνους.

Ο δήμαρχος Α. Μπέος ανέφερε ότι τα ανταποδοτικά τέλη μειώθηκαν σε όλο το εύρος του Δήμου από το 2014, ενώ παράλληλα γίνονται και έργα και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Α. Ζέρβας αναφέρθηκε στις περιοχές που έγινε μείωση των δημοτικών τελών από το 2014 και τόνισε ότι με όλα αυτά αναβαθμίστηκε ο στόλος οχημάτων και αυξήθηκαν οι προσφερόμενε υπηρεσίες προς τον δημότη.

Αναφορικά με τα τέλη καθαριότητας ηλεκτροφωτισμού, ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Ιάσων Αποστολάκης τόνισε ότι καλώς η Δημοτική Αρχή δεν αυξάνει τα τέλη, ωστόσο βρισκόμαστε στο τελικό εκκαθάρισης έρχονται μπιλιέτα σε δημότες για τα επιπλέον τετραγωνικά, υπάρχει αύξηση τελών και ο Δήμο πρέπει να εξετάσει αν μπορεί να μειώσει τις τιμές ζώνης, για να ανακουφίσει του δημότες.

Επίσης είπε ότι είναι λάθος ο υπολογισμός των δημοτικών τελών αλλά δεν είναι ευθύνη της δημοτικής αρχή αλλά της κεντρικής διοίκησης. «Μπορεί να υπάρχει ένα κίνητρο για όσους ανακυκλώνουν ή κάνουν κομποστοποίηση με έμμεση μείωση των δημοτικών τελών», τόνισε και δήλωσε ότι ψηφίζει αρνητικά.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Απόστολος Ριζόπουλος ανέφερε ότι η ΛΑΣ και το ΚΚΕ θεωρεί ότι η κεντρική διοίκηση διευρύνεται και γίνεται φορομπηχτικός μηχανισμός. Τα τέλη είναι οριζόντια και άδικη φορολογία που επιβαρύνουν το λαό, ενώ η χρηματοδότηση των ΟΤΑ έχει περικοπεί, τόνισε.

Όπως είπε, το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί 40% τα αδήλωτα τ.μ. αυξήθηκαν σε 8,5 εκ., κατά περίπου 700.000 τ.μ. με αυξημένα έσοδα 1,2 εκ. € και το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη πιο αυξημένα και τόνισε ότι θα μπουν στα ταμεία του Δήμου αναδρομικά από την αύξηση στο τέλος ακίνητης περιουσίας και στους ηλεκτροδοτούμενους χώρους, ενώ αναδρομικά από τα ανταποδοτικά θα μπουν χρήματα στο ταμείο του Δήμου.

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ, οι ίδιοι πόροι του Δήμου είναι διπλή φορολογία των λαϊκών στρωμάτων οπότε η ΔΑ πρότεινε να προχωρήσει σε μείωση των τελών κατά 50% με την προοπτική να καταργηθούν.

Σε σχέση με τα τέλη των τέως Δήμων Πορταριάς ο Ι. Αποστολάκης πρότεινε να αναπροσαρμοστεί προ τα πάνω το τέλος των 180.000 € που πληρώνει η ΑΓΕΤ ετησίως με τον αντιδήμαρχο Α. Ζέρβα να απαντά ότι η ΑΓΕΤ πληρώνει 294.000 €.

Επίσης για τα τέλη κοιμητηρίων ο Α. Αποστολάκης ζήτησε να κατέβουν τα τέλη σε περίπτωση μη αποστέωση στα 3 χρόνια, με τον αντιδήμαρχο Χρ. Στεφόπουλο να του απαντάει ότι το τέλος έχει πέσει στα 50 €, εκτός αν είναι επιθυμία των συγγενών, οπότε τα τέλη παραμένουν όσα στα τρία πρώτα χρόνια.

Ο σύμβουλος τη α’ ελάσσονος μειοψηφίας Λεωνίδας Μαυρογιάννης πρότεινε μείωση δύο μονάδων στα τέλη ηλεκτροδοτούμενων χώρων, καθώς τα εισοδήματα των δημοτικών στο Βόλο και στη Ν. Ιωνία έχουν μειωθεί.

Πριν τα θέματα ημερήσια διάταξης αναγνώστηκε επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και ο δήμαρχος ανέφερε ότι μίλησε με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, καθόρισαν τη στάση τους και θα κάνουν παράσταση στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ σχετικά με τον «Καθορισμό τελών και δικαιωμάτων Ύδρευσης & Αποχέτευσης, έτους 2023».

magnesianews.gr