Προσχωρεί και επίσημα η Σουηδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, καθιστώντας την ως το 32ο μέλος σχεδόν δύο χρόνια μετά το πρώτο της αίτημα, μετά από έναν δύσκολο «αγώνα» καθώς Τουρκία και Ουγγαρία δυσκολεύτηκαν πολύ να δώσουν το «πράσινο φως».

Νωρίς την Πέμπτη, η σουηδική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να ψηφίσει σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αφού όλα τα σημερινά μέλη είχαν εγκρίνει την ένταξή της στη στρατιωτική συμμαχία.

«Η Σουηδία παίρνει τη θέση που της αξίζει στο τραπέζι μας»

Η είδηση επιβεβαιώθηκε αργότερα την Πέμπτη με δήλωση του ΝΑΤΟ, με τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να λέει ότι η χώρα «παίρνει τη θέση που της αξίζει στο τραπέζι μας».

«Η ένταξη της Σουηδίας καθιστά το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία ασφαλέστερη και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για να παραδώσει τα τελικά έγγραφα.

Η χώρα υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το «μαρτύριο της σταγόνας»

Η προσχώρηση της Σουηδίας στην «οικογένεια» του ΝΑΤΟ καθυστερούσε καθώς τόσο η Τουρκία όσο η Ουγγαρία «εμπόδιζαν» τη διαδικασία, με τις δύο χώρες να την υπερψηφίζουν μόλις φέτος.

Το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, εμπόδιζε εδώ και καιρό την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εν μέσω της κριτικής της Σουηδίας για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία.

Ωστόσο, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη τον περασμένο μήνα και δεσμεύτηκαν να επεξεργαστούν τις διαφορές τους, λέγοντας ότι «θα πεθάνει ο ένας για τον άλλον».

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον Ιανουάριο. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι η Σουηδία ήταν υπερβολικά ανεκτική απέναντι σε ομάδες που η κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί απειλή για την ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη χώρα που προσχωρεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ – είχε προηγηθεί αυτή της Φινλανδίας- μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κρίστερσον: «Είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα»

Μια ιστορική νέα εποχή στην πολιτική ασφάλειας της Σουηδίας χαιρέτισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουλφ Κρίστερσον, καθώς έγινε το 32ο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

«Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα. Η Σουηδία είναι τώρα μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα είναι ο φάρος της Σουηδίας ως μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κρίστερσον, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσινγκτον μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα μοιραζόμαστε σύνορα, ευθύνες και κινδύνους με τους συμμάχους μας», τόνισε.

Η ένταξη σήμερα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και επιτεύχθηκε έπειτα από δύο χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, είναι «μια νίκη για την ελευθερία», επισήμανε ο Κρίστερσον κατά τη διάρκεια της τελετής στην Ουάσινγκτον.

«Η Σουηδία έκανε την ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη και ενωμένη επιλογή να ενταχθεί στη ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του τον Άντονι Μπλίνκεν.

Με πληροφορίες από BBC, CNBC