Την ανυπαρξία εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγράφει το β' μέρος της δημοσκόπησης Alco, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Alpha, ενώ στους δημοφιλέστερους υπουργούς συγκαταλέγεται ο ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η αντιπολίτευση εμφανίζεται ανίκανη να απορροφήσει τυχόν φθορά της κυβέρνησης, καθώς το 44% απαντάει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 12% αλλά και το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 13% φαντάζουν ανίκανοι να κυβερνήσουν. Οι πολίτες δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ούτε εν’ όψει ευρωεκλογών.

Ως προς τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης πρώτοι στη λίστα είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο Νίκος Δένδιας συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξεως του 35% ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται στο 14%. Ακολουθούν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Μάκης Βορίδης.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ ο Ν. Δένδιας συγκεντρώνει 55% και ο Κ. Πιερρακάκης 31%.

Διαρροές και συσπειρώσεις κομμάτων

Η ΝΔ χάνει 4 μονάδες από την συσπείρωσή της και κινείται στο 61%. Οι απώλειές της είναι κυρίως προς Ελληνική Λύση (7%), Νίκη (4%), αποχή (4%) Δημοκράτες (3%) και σε αδιευκρίνιστη ψήφο το 15%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την συσπείρωσή του κατά 2 μονάδες, φτάνοντας στο 58%, ενώ αιμορραγεί προς τη Νέα Αριστερά (11%), προς αδιευκρίνιστη ψήφο (10%), προς ΠΑΣΟΚ (7%), προς ΚΚΕ (5%), προς Πλεύση (3%), προς Κόσμο του Π. Κόκκαλη (2%) και προς άλλο κόμμα σε ποσοστό 3%.

Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει 4 μονάδες από την συσπείρωσή του στην προηγούμενη μέτρηση και κινείται στο 76%. Οι διαρροές είναι αδιευκρίνιστες (12%), προς αποχή (3%) και κυρίως προς το κόμμα Δημοκράτες του Α. Λοβέρδο (ποσοστό 5%).

Σύμφωνα με την έρευνα το 34% απαντά ότι το ενδιαφέρουν αρκετά οι ευρωεκλογές, το 24% πολύ, το 30% λίγο και το 12% καθόλου.

Εξάλλου, ένα ποσοστό 63% συμφωνεί με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αλαζονεία έναντι 27% που δηλώνει ότι διαφωνεί.

Τέλος, το 72% εκτιμά ότι οι τιμές στα βασικά αγαθά επιδεινώνεται έναντι 9% που πιστεύει ότι βελτιώνεται και 16% ότι παραμένει σταθερή.

liberal.gr