Bήμα προσέγγισης προς τις ΗΠΑ κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς σε μία προσπάθεια να παρακάμψει τα εμπόδια του Κογκρέσου όσον αφορά την παραλαβή νέων αλλά και την αναβάθμιση των υπαρχόντων F-16, δήλωσε για πρώτη φορά πως δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, αλλά και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των F-16.

«Είχαμε μία συνάντηση με τον Μητσοτάκη σήμερα. Δεν έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε εχθρούς. Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι να αυξάνει τους εχθρούς, αλλά να αυξάνει τους φίλους. Δείτε τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Στη συνάντησή μας σήμερα συζητήσαμε τρόπους για την ενίσχυση αυτής της φιλίας», είπε αρχικά και προσέθεσε σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet πως: «τα F-16 δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν».

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να κάνει βήματα προκειμένου να προσεγγίσει το Κογκρέσο μετά τη συμφωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να προχωρήσει η μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο,

Υπενθυμίζεται ότι Αμερικανοί βουλευτές με επιστολή τους στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισαν ότι δεν πρέπει η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ να γίνει με αντάλλαγμα την πώληση των F-16 που θέλει η Άγκυρα χωρίς δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε αυτά να μην χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδας.

Οι βουλευτές της ομάδας ελληνικών θεμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων επιχειρηματολογούν υπέρ ενός τέτοιου μηχανισμού που θα είναι σε θέση να παγώσει, να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει τη μεταφορά των μαχητικών αναλόγως με τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Εάν εξετάζεται μια συμφωνία για την πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, προτρέπουμε σθεναρά οποιαδήποτε τελική συμφωνία να περιλαμβάνει μηχανισμούς που να προβλέπουν την παύση, την καθυστέρηση ή την απόσυρση της μεταφοράς τέτοιων όπλων εάν η Τουρκία εμπλακεί σε ενέργειες που απειλούν ή υπονομεύουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», αναφέρουν οι βουλευτές Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Φρανκ Παλόνε, Τζον Σαρμπάνης, Ντίνα Τάιτους, και Νικόλ Μαλλιωτάκη που υπογράφουν την επιστολή.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ αναφέρθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της παράδοσης των F-16 και τόνισε πως «όταν έχεις έναν επιτιθέμενο, που σου λέει να μην πουλήσεις όπλα με νόμιμο τρόπο, για να συνεχίσει να έχει μεγάλο χάσμα δυνάμεων απέναντι σε αυτόν που επιτίθεται, είναι προβοκάτσια και είναι εξοργιστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν Βίτο Κορλεόνε από καμία χώρα, όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Τι έχει ζητήσει η Τουρκία

Τον Οκτώβριο του 2021 η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υφιστάμενα F-16 που διαθέτει. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε επανειλημμένα ότι θέλει να προχωρήσει στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, σημαντικοί βουλευτές στο Καπιτώλιο, όπως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχουν δεσμευτεί να μην αφήσουν να περάσει εφόσον δεν υπάρξει κάποια δέσμευση από την πλευρά της Άγκυρας πως αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας.

tanea.gr