Συνέντευξη για το πολύκροτο νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας αλλά και τα άλλα θέματα που απασχολούν τη χώρα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ.

Για την ισότητα στον γάμο και το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αναγνωρίζει ότι το θέμα αφορά κάποιους πάρα πολύ. «Και βέβαια στην ιεράρχηση σίγουρα δεν είναι το πρώτο θέμα αλλά το άνοιξα με δικά μου πρωτοβουλία» είπε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο. Την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκριση στην σύναψη μίας σχέσης γάμου. Ο γάμος ενέχει μία αίσθηση σταθερότητας και νομιμότητας] είπε μεταξύ άλλων ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση «Δεν είναι κάτι επαναστατικό. Μιλάμε πάντα για πολιτικό γάμο, δεν μιλάμε για εκκλησία, ρύζια. Σέβομαι και την άποψη της εκκλησίας».

Επισήμανε δε ότι σε ό,τι αφορά στην εκκλησία «ήταν απέναντι στην καύση των νεκρών, στον πολιτικό γάμο κλπ».

Για τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών είπε ότι «δεν έχουν ίσα δικαιώματα». «Εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών με το να μην ρυθμίσουμε το ζήτημα των παιδιών, τα λίγα αυτά παιδιά. Αναρωτιέμαι πότε υπάρχει πότε ή περισσότερο bullying όταν γίνεται στα κρυφά ή στα φανερά;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τι δεν θα κάνουμε όμως» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν αλλάζουμε τίποτα» ξεκαθάρισε. «Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων. Ένας άνδρας μόνος του δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί παρένθετη μητέρα, δεν θα υπάρχει γονέας 1 γονέας 2».

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι μια μόδα των καιρών. Παιδιά, υπήρχαν, υπάρχουν, ενδεχομένως να υπάρχουν και στο μέλλον». Νέα παιδιά δεν θα μπορούν να γεννηθούν (από παρένθετη) όπως είπε.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί δικαίωμα σε ένα ομοφυλόφιλο άνδρα να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας ενώ για το χρονοδιάγραμμα είπε ότι εκτιμά πως ο διάλογος δεν θα κρατήσει πολύ, αποφεύγοντας ωστόσο να ορίσει κάτι πιο συγκεκριμένο. Σε ερώτηση αν η συζήτηση θα συνεχίσει μέχρι τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε.

«Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές άλλων κομμάτων για το νομοσχέδιο γάμου των ομόφυλων ζευγαριών» είπε μεταξύ άλλων διευκρινίζοντας ότι δεν θα υπάρχει κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές της ΝΔ που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Είναι σημαντικό να μη διχαστούμε ως κοινωνία γι' αυτό το θέμα. Θα ωφεληθούν κάποιοι αλλά δεν θα ζημιωθούν κάποιοι άλλοι είπε. Χαρακτήρισε την αποχή δε, από την ψηφοφορία, μία αξιοπρεπή στάση, που είναι αποδεκτή.

«Η εκκλησία πρεσβεύει την αγάπη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε ότι ο οποιοσδήποτε θα άλλαζε άποψη όταν ακούσει τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από ορισμένους ανθρώπους για οικογένειες που είναι διαφορετικές από αυτό που έχουμε εμείς συνηθίσει.

lifo.gr