Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με συντριπτική πλειοψηφία και με 262 θετικές ψήφους, η τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τους «εργάτες γης», μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα:

Ψήφισαν συνολικά 295 βουλευτές.

«Ναι» ψήφισαν 262 βουλευτές, έναντι 32 που ψήφισαν Όχι και ενός που δήλωσε «παρών»,

Την τροπολογία καταψήφισαν τα τρία κόμματα, Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες» και «Νίκη» καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ «παρών» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαϊωάννου.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μιχαηλίδης και οι τρεις βουλευτές από το κόμμα «Σπαρτιάτες», Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης και Πέτρος Δημητριάδης. Η τροπολογία για το μεταναστευτικό που δίνει άπαξ τη δυνατότητα άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, έφερε έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή ώθησε τη ΝΔ να ζητήσει την κομματική πειθαρχία από όλους τους βουλευτές της.

«Ό,τι είχα χρέος να πω το είπα. Όποιος ήθελε να το καταλάβει, κατάλαβε», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς που καταψήφισε την την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες. Υπενθυμίζεται πως από την αρχή ο πρώην Πρωθυπουργός είχε εκφράσει την αντίθεσή του ενώ εξαιρείται της κομματικής πειθαρχίας και ερωτώμενος από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Το επίμαχο άρθρο

Ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών, ρυθμίζονται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση) που ψηφίζεται σήμερα.

Το άρθρο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».

insider.gr