Στο mAIgov, την ολοκαίνουργια εφαρμογή που παρουσιάστηκε σήμερα, τον ψηφιακό βοηθό που απαντάει στον πολίτη για 3.300 καταγεγραμμένες διαδικασίες ελληνικού δημοσίου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε μιλώντας στο ΟΤ FORUM και στους δημοσιογράφους του ΟΤ ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν διαλεκτικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να απαντήσει σε συνεχόμενα ερωτήματα επί ενός θέματα και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το δημόσιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί κανείς να ρωτήσει πώς θα βγάλει ταυτότητα, πώς θα συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά και πόσο χρόνο θα πάρει η έκδοση. Ακόμη, όμως, απατά σε ερωτήματα του τύπου «ακούω φασαρία στο διπλανό διαμέρισμα, εικάζω ότι ασκείται βία, τι μπορώ να κάνω;».

Ερωτηθείς για τα επόμενα σχέδια του υπουργείου στο θέμα της ψηφιοποίησης, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε μεταξύ άλλων τον Δαίδαλο, έναν υπερυπολογιστή, όπως εξήγησε, ο οποίος θα επισπεύσει τη διαδικασία της ψηφιοποίησης των 600 εκατ. σελίδων που αφορούν το δημόσιο. Τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα τον Δεκέμβριο και ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον Ιανουάριο.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο υπουργός, αναβαθμίζουμε τα data center. «Με 30 εκατ. δημοπρατούμε και χώρους εκτός του στενού μας πυρήνα. Αναβαθμίζουμε υποδομές και πάμε σε public cloud», είπε.

Ακόμη, ανήγγειλε ότι τελείωσε η δημοπράτηση και υπογράφεται σε λίγες μέρες το ultra fast product, ύψους 700 εκατ., ενώ τρέχει ήδη το smart rediness, ένα voucher για κάθε οικοδομή, για την επιχορήγηση εργασιών που θα πραγματοποιηθούν σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες εφόσον αυτές βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση. Ως περιοχές παρέμβασης ορίζονται αυτές από τις οποίες διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται έως το 2026, δίκτυο οπτικών ινών που δύναται να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps.

Αναφερόμενος στο gov.gr wallet, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι αυτό θα είναι το επόμενο μέσο επαφής με το κράτος. «Μια εφαρμογή που θα είναι τα πάντα. Όχι μόνο παθητικό αποθετήριο εγγράφων», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Το πιο σημαντικό είναι να βάλουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορες πτυχές της μεταρρύθμισης του δημόσιου βίου.

Τέλος, για το κατά πόσον μπορεί να ψηφιοποιηθεί η διαδικασία των εκλογών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι εκτιμά πως είναι αναγκαίο να ωριμάσει η ιδέα στον πολίτη ότι μπορεί να ψηφίσει χωρίς να είναι μπροστά σε μια κάλπης, μια ιδέα που προετοιμάζει η επιστολική ψήφος. Η επιστολική ψήφος με βελτιώσεις και τροποποιήσεις θα είναι η αρχή για να ανοίξουμε μια τέτοια κουβέντα, κατέληξε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

tanea.gr