Την αυλαία των απολογιών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τους 104 νεκρούς, άνοιξε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης. Ενάμιση μήνα μετά τη διακοπή της δίκης, λόγω της αποχής των δικηγόρων, ο κατηγορούμενος, ενώπιον των δικαστών, αλλά και των συγγενών θυμάτων, έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο σαρωτικό φαινόμενο.

«Το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες. Έχουμε να κάνουμε με μια εθνική τραγωδία», είπε ο κ. Τερζούδης, ο οποίος ωστόσο επί της ουσίας αρνήθηκε ότι εκείνος με τυχόν πράξεις ή παραλείψεις του συνετέλεσε με οποιονδήποτε τρόπο στο τραγικό αποτέλεσμα.

«Δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα CL 215 γιατί το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και ο στόλος το 2018 ήταν γερασμένος. Τα πράγματα δεν είναι απλά στη διαχείριση των εναέριων μέσων. Οι συνθήκες ήταν μεταβαλλόμενες και οριακές. Όλα ήταν σχετικά και μεταλλάσσονταν γρήγορα» είπε ο κατηγορούμενος για τα εναέρια μέσα, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρχαν επίγεια μέσα και δεν διατέθηκαν.

«Εγώ γνωρίζω ότι εξαντλήθηκαν και αυτό μου ειπώθηκε κατ’ επανάληψη. Γι’ αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο που λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Σε ό,τι αφορά τα πυροσβεστικά πλοιάρια, αυτά έχουν υδάτινη χωρική αρμοδιότητα. Καταρχάς δεν είναι στελεχωμένα και τα τρία. Στις οκτώ παρά τέταρτο πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και τον ρώτησα αν θέλει συνδρομή και μου απάντησε αρνητικά, διότι ούτε τα δικά τους μέσα μπορούσαν να προσεγγίσουν. Έψαχναν για βάρκες γιατί ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να προσεγγίσουν», ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση…

Κατά την απολογία του, ο κ. Τερζούδης, υποστήριξε ότι δεν έγινε εκκένωση διότι δεν είχαν χρόνο.

«Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε .Έπρεπε να γίνει η Ηλεία… Το 2018 γίνεται το Μάτι. Άλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση. Και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης.

Βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής, αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και του λιμενικού, όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για την υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί, αλλά μου είπαν “όχι ακόμα”. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος, υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν τόσο γρήγορα, που δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για την εκκένωση», ανέφερε ο κατηγορούμενος, ο οποίος κλείνοντας την απολογία του είπε:

«Δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ό,τι και να πεις, δεν απαλύνεις τον πόνο τους. Προτιμώ τη σιωπή».

Ο πρώτος νεκρός στις 19:54…

Ο κατηγορούμενος, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα, παραδέχτηκε ότι εκείνο το βράδυ, την ώρα που έδιναν τη συνέντευξη τύπου, γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί, και όμως δεν το είχαν πει.

Εισαγγελέας: Για νεκρούς πότε μάθατε;

Κατηγορούμενος: 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς.

Κατηγορούμενος: Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την απολογία τού τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλου.

naftemporiki.gr