Σήμερα αναμένεται να είναι η πιο ζεστή ημέρα του καύσωνα, με τον υδράργυρο να δείχνει ακόμη και 46 βαθμούς Κελσίου

Με αφορμή την κορύφωση του τρίτου κύματος ζέστης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επιβάλλεται παύση εργασιών στα delivery, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, κατά το χρονικό διάστημα 12.00 – 17.00, σε όσες περιοχές πλήττονται από τον καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Η εφαρμογή των μέτρων, καθώς και σχετικές καταγγελίες, θα ελεγχθούν με ιδιαίτερη αυστηρότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, σημειώνεται.

Για το θέμα αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο twitter, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης. «Για την προστασία των εργαζομένων στους νομούς που το φαινόμενο θα είναι έντονο, από τις 12:00 -17:00 ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ κάθε είδους εξωτερική εργασία και ειδικά τις υπηρεσίες delivery. Κατά τις ώρες αυτές ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οι σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες να δέχονται παραγγελίες για παράδοση. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα πολύ υψηλά. Την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων την θεωρούμε την απόλυτή μας προτεραιότητα. Εάν τηρηθούν τα μέτρα όλα θα πάνε καλά και άλλη μία δύσκολη μέρα θα περάσει», αναφέρει στο μήνυμά του.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην προστασία των εργαζόμενων, όπως υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. «Το υπουργείο και η Επιθεώρηση Εργασίας έχουν πολλή δουλειά αυτό το διάστημα, ειδικά για την επιβολή του μέτρου απαγόρευσης εργασίας τις ώρες του καύσωνα. Τα παιδιά που δουλέυουν delivery σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αποδείξαμε ότι η παραβίαση των όρων εργασίας των εργαζομένων θα επισύρει υψηλά πρόστιμα», είπε.

naftemporiki.gr